Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

O.Z. [ Mina-business ]

01. 12. 2021. 20:29 >> 20:30
2

RADNICI REAGOVALI

Odnos nadležnih ministarstava prema KAP-u krajnje nedobronamjeran

Odnos nadležnih ministarstava prema Kombinatu aluminijuma (KAP) je krajnje nedobronamjeran, ocijenili su zaposleni u toj kompaniji, navodeći da su zatečeni viješću da se planira njegovo gašenje do kraja godine.

Uprava KAP-a najavila je radnicima da se pripreme za postepeno gašenje ćelija u Elektrolizi, odnosno prestanak proizvodnje aluminijuma od 15. decembra, zbog visokih cijena struje od 1. januara, kada im ističe ugovor o snabdijevanju sa Elektroprivredom (EPCG).

Zaposleni u KAP-u u reagovanju su naveli da, ako rukovodstvo EPCG i Uniproma ne postignu dogovor oko cijene električne energije, neće učestvovati u planskom gašenju te kompanije.

„Što znači da se KAP može ugasiti jedino havarijski, uz posljedice koje takav potez povlači“, kaže se u reagovanju.

Predstavnici zaposlenih kazali su da su neprijatno iznenađeni odnosom državne kompanije EPCG i ministarstava ekonomskog razvoja i kapitalnih investicija prema najvećem, a moglo bi se reći i jedinom, industrijskom pogonu u Crnoj Gori.

„Odnos nadležnih ministarstava prema KAP-u je krajnje nedobronamjeran, što se može vidjeti iz njihovog saopštenja objavljenog u Vijestima, gdje im je jedini argument priča o tome da je dio radnika dobio otpremnine“, rekli su predstvanici zaposlenih.

Oni smatraju da bi njihov primarni zadatak trebalo da bude da stvaraju povoljniji ambijent za razvoj industrije, povećanje broja zaposlenih u njoj, kao i za povećanje izvoza.

„Koliko smo mogli vidjeti iz medija, kad je Željezara iz Nikšića u pitanju, maksimalno su se angažovali u cilju rješavanja problema za tu kompaniju. Mi, u KAP-u, radimo bez ikakve pomoći države, samo tražimo da imamo isti tretman kao i ostali privredni subjekti u Crnoj Gori“, kaže se u reagovanju.

Predstavnici zaposlenih naveli su da su dobili informaciju od menadžmenta Uniproma da je prije završetka stečaja u KAP-u upućen poziv nadležnim ministarstvima, predsjedniku Vlade i menadžmentu EPCG, vezan za pravljenje dugoročnog ugovora za isporuku električne energije, kako bi mogli garantovati svim radnicima siguran posao.

Prema njihovim riječima, niko od nadležnih, kojima je upućen poziv, se nije udostojio da da bilo kakav odgovor.

Predstavnici zaposlenih kazali su da su se, zbog takvog odnosa nadležnih, radnici odlučili da traže otpremnine, jer nije bilo nikakve garancije da će kompanija nastaviti da radi.

„Želimo da vas obavijestimo, a pogotovo Ministarstvo ekonomskog razvoja, da u KAP-u ima preko 200 radnika koji nijesu primili otpremnine i koji će takođe ostati bez posla ukoliko dođe do gašenja KAP-a“, navodi se u reagovanju.

Predstavnici zaposlenih rekli su da su od menadžmenta dobili na uvid postojeći ugovor sa EPCG o snabdijevanju električnom energijom, po kojem je bilo predviđeno da se ugovor automatski produžava za sljedeću godinu ukoliko Uniprom izmiruje obaveze redovno.

Oni su kazali da su obaviješteni da Uniprom nema duga prema EPCG.

U ugovoru, kako su rekli predstavnici radnika, stoji da se cijena može korigovati ukoliko dođe do povećanja cijene za potrošače iz iste kategorije.

„Koliko smo mi upoznati, jedino je za KAP predviđeno enormno povećanje cijene“, navodi se u reagovanju.

Predstavnici radnika pitali su da li ima ijedna kompanija u Crnoj Gori za koju je predviđeno povećanje cijene električne energije.

„S obzirom na to da Željezara iz Nikšića spada u potrošače iz iste kategorije kao KAP, interesuje nas da li je i za njih predviđena takva cijena struje i kako namjeravaju da nađu nove investitore pod takvim uslovima“, kaže se u reagovanju.

Kako su naveli predstavnici zaposlenih, prilikom formiranje cijene električne energije za KAP, treba imati u vidu da je KAP najzahvalniji potrošač za EPCG, jer ima stalnu potrošnju tokom godine, nezavisno od doba dana.

Prema njihovim riječima, svuda u svijetu kombinati aluminijuma imaju povlašćen položaj u odnosu na ostale potrošače i plaćaju daleko manju cijenu električne energije u odnosu na domaćinstva i ostale privredne subjekte.

Predstavnici radnika rekli su da KAP trenutno plaća najskuplju cijenu električne energije u Crnoj Gori, skuplje i od domaćinstava).

„Poređenja radi, imamo informaciju da je cijena električne energije za kombinate aluminijuma u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi oko 20 USD/MWh, a u Evropi je oko 35 EUR/MWh“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je količina električne energije koju EPCG isporučuje KAP-u ugovorena na način da se ona podmiruje iz domaće proizvodnje i da EPCG nema potrebu za uvozom električne energije za potrebe KAP-a.

„Zbog toga je KAP bio prinuđen da ugasi određeni broj potpuno funkcionalnih elektrolitičkih ćelija, kako bi se prilagodili zahtjevu EPCG. Na taj način je u KAP-u smanjena proizvodnja i povećani troškovi po toni proizvedenog metala“, kaže se u reagovanju.

Predstavnici zaposlenih u KAP-u rekli su da su takođe primijetili da se u saopštenjima EPCG naglašava samo koliko su uvezli električne energije, ali nigdje ne pominju koliko su izvezli i po kojoj cijeni.

„Koliko smo u saznanju, EPCG nudi kompaniji Uniprom novi ugovor o snabdijevanju električnom energijom po kojoj bi plaćao oko četiri puta (oko 180EUR/MWh) veću cijenu u odnosu na ostale potrošače u Crnoj Gori (43 EUR/MWh), a da ne pominjemo u odnosu na ostale kombinate aluminijuma u svijetu“, kaže se u reagovanju.

Predstavnici radnika KAP-a kazali su da je za prošlu godinu prosječna cijena električne energije na berzi bila 38 EUR/MWh (u pojedinim mjesecima cijena se spuštala ispod 20 EUR/MWh), a Uniprom je plaćao 45 EUR/MWh i nije bilo inicijative od Uniproma da se vrši korekcija ugovorene cijene.

Oni su rekli da se u javnosti stiče pogrešan utisak o stanju unutar KAP-a i naglasili da je ulaskom Uniproma u KAP, stanje u firmi drastično promijenjeno na bolje, i da sa tehnologijom koju posjeduju ostvaruju najbolje svjetske rezultate.

Predstavnici zaposlenih u KAP-u naveli su da je Uniprom napravio dvije nove prerađivačke fabrike, čija je proizvodnja bazirana na tečnom metalu, koji se proizvodi u Elektrolizi.

„U saznanju smo da se planira izgradnja novog postrojenja za izradu aluminijskih profila, čime bi se dodatno unaprijedila vrijednost proizvoda koji su bazirani na tečnom metalu iz pogona Elektrolize“, dodaje se u reagovanju.

Predstavnici radnika kazali su da je suvišno napominjati da se sva njihova proizvodnja izvozi van granica Crne Gore i da su ubjedljivo najveći izvoznik u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније