Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

30. 11. 2021. 15:40   >>  15:41 1

MILATOVIĆ

Utvrdiće zakon kako bi se ispravila nepravda prema radnicima

Vlada bi na sjednici u četvrtak trebalo da utvrdi Predlog zakona o finansijskoj podršci za bivše zaposlene iz sektora rudarske i metalske industrije, koji je samo prvi korak ka rješavanju njihovih problema, najavio je ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović.

On je u Skupštini, odgovarajući na pitanje poslanice Demokrata, Zdenke Popović, kazao da je to samo prvi korak i da time nije ispravljena sva nepravda u Crnoj Gori, koje ima puno.

„Izradi tog akta prethodilo je prikupljanje svih potrebnih podataka u pogledu broja i kategorije bivših radnika. Ja sam danas srećan što mogu da pokažem da će ovaj nacrt zakona biti usvojen na Vladi u četvrtak i nakon toga proslijeđen Skupštini“, poručio je Milatović.

On je podsjetio da je krajem jula obrazovana Radna grupa koja je bila zadužena da pripremi zakonsko rješenje koje će dati osnovu za finansijsku podršku koja se odnosi na isplatu otpremnina bivšim radnicima iz sektora rudarske i metalske industrije, koje bivši radnici velikih državnih preduzeća iz ta dva sektora nijesu uspjeli da ostvare u prethodnom periodu.

Popović je pitala na koji način Ministarstvo namjerava da ispravi nepravdu prema bivšim zaposlenim u preduzećima u kojima je uveden stečaj, a kojima su grubo povrijeđena njihova imovinska prava zbog zloupotreba od poslovnih stuktura, odnosno poslodavaca.

„Kao posljedica tranzicije i privatizacije društvene imovine, čiji su titulari bili zaposleni u crnogorskim preduzećima u društvenoj svojini, došlo je do masovnog otpuštanja radnika kao tehnološkog viška, uglavnom na štetu radnika, bez isplaćenih zarada, otpremnina i povezanog radnog staža“, kazala je Popović.

Milatović je nabrojao više desetina preduzeća koja su ugašena tokom posljednjih 30 godina i poručio da sve nagomilane nepravde i akumulirane gubitke ova Vlada za godinu nije mogla da riješi.

On je poručio da Vlada, od prvog dana mandata, posvećeno radi na prevazilaženju velikih problema sa kojima se suočila privreda i građani usljed pogubne tridecenijske politike prethodnih vlasti.

“Svakodnevno i veoma pažljivo analiziramo i razmatramo sve zahtjeve koji pristižu od mnogih bivših radnika o raznim nepravdama koje se odnose na neisplaćivanje zarada i otpremnina, nepovezivanje radnog staža i mnoge druge probleme”, rekao je Milatović.

Prema njegovim riječima, potpuni prekid poslovanja, bankrot i uvođenje stečajnog postupka u veliki broj preduzeća posljedice su tranzicionog perioda, koji je posebno bio vidan u sektoru rudarske i metalske industrije.

“Najveći gubitnici iz tog procesa bili su radnici koji su ostajali bez posla i bez mogućnosti daljeg poslovnog angažovanja, pri čemu im je često vrijednost prijevremenih penzija značajno manja od one koju bi ostvarili da nije bilo prekida radnog odnosa”, saopštio je Milatović.

Preduzeća iz sektora rudarske i metalske industrije, koja su zapošljavala više desetina hiljada radnika, sa relativno visokim primanjima, su u kratkom vremenskom periodu u potpunosti ili djelimično prestala su sa radnom aktivnošću.

“Veliki broj zaposlenih je ostao bez posla, a oni koji su ostali na poslu radili su u otežanim uslovima”, naveo je Milatović.

Popović je pitala i da li će Ministarstvo u najkraćem roku uzeti u razmatranje dokumentaciju koja potvrđuje prevaru bivših radnika Elektro-industrje (EI) Obod, Košute Cetinje i ostalih ugašenih cetinjskih preduzeća.

Milatović je kazao da su sastanke sa bivšim radnicima Oboda i Košute zakazali već sjutra, kako bi zajednički detaljno razmotrili situaciju u kojoj su se našli.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније