Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

P.R. [ Mina ]

29. 11. 2021. 17:41 >> 17:50

MEDOJEVIĆ PISAO ŽUGIĆU

"Pozabavite se nepravilnostima Monte Credita"

Demokratski front (DF), odnosno Pokret za promjene (PzP) pitao je guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića zašto je ta vrhovna monetarna institucija tolerisala nepravilnosti u poslovanju mikrofinansijske institucije (MFI) Monte Credit.

Predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, kazao je u otvorenom pismu guverneru CBCG, da PzP ima saznanja da je CBCG svojim upozorenjem od 27. decembra 2019. godine obavijestila Monte Credit o neophodnim mjerama koje je dužna implementirati u cilju otklanjanja nepravilnosti u svom poslovanju.

“Monte Credit je kršila odredbe Zakona o obligacionim odnosima i to članove, 1171 i 1168, kao i član 9 odluke o kreditnom registru. Drugim riječima, MFI Monte Credit (bivši AgroInvest) je obavljao otpis potraživanja, odnosno proglašavao glavnicu dospjelom u cjelosti, a da pri tom nije raskidao ugovor o kreditu, nastavljajući da obračunava mjesečnu kamatu, kako i prispjeva, mjesečno”, naveo je Medojević u pismu.

Naime, prema saznanjima PzP-a i DF-a, u posljednjih 12 godina od 2008. godine do januara prošle godine, Monte Credit je otpisao sumu od 12,4 miliona eura, i na ukupnu glavnicu obračunao oko pet miliona eura kamate, i time oštetio više od šest hiljada klijenata za značajan iznos.

“Takvim činjenjem, šest hiljada klijenta pretrpjelo je značajne gubitke, odnosno pored ogromnih svota koje su građani plaćali za redovne kamate, dodati su i ne tako mali iznosi novca za nelegalno obračunate kamate, jer je MFI Monte Credit obračunavao nedospjelu kamatu po otpisanim potrazivanjima, odnosno po nedospjeloj glavnici, iako je čitavu glavnicu proglasio dospjelom na dan otpisa (210 dana u kasnjenju), i time stvorio uslove za raskid ugovora i obračun zakonske zatezne kamate, čime je grubo i svjesno prekršila Zakon o obligacionim odnosima, Odluku o minimalnim standardima za upravljanje rizicima i niz drugih zakonskih i podzakonskih akata u oblasti bankarskog poslovanja”, rekao je Medojević.

On je kazao da, iako je CBCG izrekla mjere MFI Monte Credit-u, u cilju njihove ispravke, zvuči nevjerovatno da nadležna, odnosno krovna institucija crnogorskog bankarskog i finansijskog sistema, nije izrekla snažnija i preciznija uputstva, kojim bi naložila MFI Monte Credit da izvrši obeštećenje svih klijenata, kojima je kamata zaračunata potpuno nelegalno.

“Radi se o veoma visokim iznosima novca, posebno imajući u vidu da mikrokreditne finansijske institucije posluju sa socijalno najugroženijim kategorijama građana. Takođe, nevjerovatno je da nije podnijela zahtjeve za prekršajno i krivično gonjenje odgovornih lica nadležnim sudskim instancama u vezi navedenih krivičnih djela”, rekao je Medojević.

On je kazao da za sada nema zvaničnu dokumentaciju koja bi potvrdila da je došlo do podnošenja krivične prijave specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal, ali ima nezvanične informacije da će do nje doći nakon smjene sadašnje garniture SDT-a.

“CBCG je po svim parametrima ovim napravila još jedan značajan propust, jer je poslije mnogobrojnih afera koje se odnose na žirante i klijente, koje je sadašnji Monte Credit, a nekadašnji AgroInvest teško oštetio u mnogobrojnim aferama koje još nijesu dobile sudski epilog, kao i nelegalno iznošenje putem fiktivnih ugovora milionskih iznosa iz zemlje, ali i sopstvenih preporuka i upozorenja datih MFI Monte Credit u posljednjoj deceniji, dozvolila da ona nanovo prekrši zakonske norme i teško ošteti građane Crne Gore, opet za veoma značajne iznose”, rekao je Medojević.

On je naveo da ima saznanja da je i CBCG, ali i rukovodeći kadar Monte Credita bio upozoravan godinama na ove propuste i da za to postoje dokazi, ali da je zbog nekih 'viših' interesa odlučila da preko svega toga pređe i da nanovo teško ugrožene građane Crne Gore ostavi na milost i nemilost ovakvim lihvarskim organizacijama, koje još nažalost profitiraju na muci crnogorske sirotinje koja nema pristup bankarskom sistemu.

“Očigledno je gospodine guverneru da nemate niti želje, niti volje da se pozabavite krucijalnim problemima odnosa ovih 'takozvanih' finansijskih institucija koje isisavaju i posljednju kap života naših najugroženijih građana. Zašto? Po nama, do odgovora je lako doći, a njega danas imaju gotovo svi građani Crne Gore”, kazao je Medojević.

On je naveo da se nada da će se nova garnitura upravljačkog kadra CBCG temeljno i analitično pozabaviti ovim, ali i mnogim drugim problemima koje je Monte Credit (AgroInvest) kreirao širom Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније