Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

28. 11. 2021. 19:59   >>  19:59 2

EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

Odobreno 206 pasoša, iz NVO upozoravaju na netransparentnost

Za ekonomski pasoš strani državljani mogu se prijaviti do kraja decembra. Do sada je MUP odobrio državljanstvo za 206 stranaca koji su kupili nekretnine sa liste 15 razvojnih projekata. Iako je bilo predviđeno da se za tri godine proda dvije hiljade pasoša u zemlji u zamjenu za ulaganje u turizam, poljoprivredu i prerađivačku industriju, ulagalo se samo u hotele.

Uz kupljen stan u Tivtu, Kotoru ili Budvi pojedini prodavci nekretnina zainteresovanim klijentima nude crnogorski pasoš. Ta ponuda važi do kraja decembra, kada ističe trogodišnji rok projekta ekonomskog državljanstva.

"Da bi stekli crnogorsko državljanstvo oni su dužni da na eskrou račun uplate sredstva za jedan od projekata koji se kandiduju u vladi, da uplate 250.000 za razvoj sjevera ili 450.000 za jug i glavni grad", kazao je v.d generalnog direktora u MUP-u Miroslav Zeković.

Takav način dodjele crnogorskog državljanstva ne podržava EU, koja od starta upozorava da bi mogao ugroziti evropski put Crne Gore. Za NVO Centar za građanske slobode taj projekat je netransparentan.

"Ta odluka je morala biti ukunuta u decembru. Zbog čega mora biti ukinuta? Zato što je pogodno tlo za razvoj korupcije", kazala je Marija Popović Kalezić NVO CEGAS.

Crnogorski ekonomski pasoš s kojim se bez vize može u 124 zemlje svijeta, do sada je dobilo 206 stranaca.

"Od toga 206 aplikanata i 481 članova njihovih porodica, što čini 687 lica, i na današnji dan imamo u proceduri 394 zahtjeva", kazao je v.d generalnog direktora u MUP-u Miroslav Zeković.

Do kraja novembra na račun Agencije za investicije kroz projekat ekonomskog državljanstva uplaćeno je 150 miliona eura.

Pandemija Kovid-19 zamrzla je investicije, ali je od početka 2021, kaže ekonomski analitičar Miloš Velimirović, primjetno veće ulaganje i to upravo kroz projekat ekonomskog državljanstva u Crnoj Gori.

"Od marta se značajno povećao broj aplikanata što je pozitivno. Ono što možemo konkretno da analiziramo je da se slilo 150 miliona u državnu kasu što je velika suma", kazao je Velimirović.

Povećanje broja dodijeljenih ekonomskih pasoša primjećuju i u CEGAS-u. Tako je za 10 mjeseci ove godine dodijeljeno 33 pasoša više nego prošle za 12 mjeseci. Osim broja odobrenih državljanstava, sporna su i njihova obrazloženja.

"Niti iz mišljenja niti iz rješenja možemo pravno valjano uz tačne naznake i činjenice, zbog čega je neko lice dobilo ekonomsko državljanstvo nije poznato, jer u okviru rješenja i mišljenja imate puko pozivanje na član zakona", kazala je Marija Popović Kalezić NVO CEGAS.

"Ono što nedostaje su podaci u koje projekte su investirani ti novci, ko su ljudi, i treću dilemu sa EU koja je protiv ovog programa, što može usporiti naše kretanje prema EU", dodao je Velimirović.

I baš zato se ovakav program kosi s načelima EU, Vlada Crne Gore ga neće produžavati, potvrdili su za TVCG iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

"Ministarstvo ekonomskog razvoja i pored pozitivnih efekata u vidu dodatnog podsticanja izgradnje hotelskih kapaciteta i određenih finansijskih benefita koje krajnji aplikanti uplaćuju državi u pravcu razvoja manje razvijenih jedinica lokalne uprave, kao i objektivnih negativnih efekata koje je pandemija virusa Covid-19 imala na realizaciju programa, konstatovan je i nedovoljan broj aplikacija"; navodi se u saopštenju Ministarstva.

Vlada će, kako objašnjavaju iz Ministarstva, do kraja godine donijeti odluku da li će uvesti novi sistem za dobijanje državljanstva Crne Gore, koje se ne stiče rođenjem i ostalim zakonom nepredviđenim kriterijumima.


Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније