Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

28. 11. 2021. 14:00   >>  14:00

BOŽOVIĆ

Ne možemo reći da smo zadovoljni povećanjem

Najavljeno povećanje zarada prosvjetnim radnicima od 17 odsto nije malo, ali je nedovoljno da zaposleni budu zadovoljni, kazao je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

On je rekao da povećanje od 17 odsto odjednom u prosvjeti nikad nijesu imali.

„Nikad nijesmo imali povećanje odjednom od 17 odsto, stalno su nam povećanja bila oko deset odsto. Ne možemo reći da je to malo, ali da ćemo biti zadovoljni - nećemo“, kazao je Božović agenciji MINA.

On je naveo da je odmah nakon što je izabran za predsjednika Sindikata 6. septembra, inicirao sastanak sa ministarkom prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesnom Bratić.

Božović je istakao da u Sindikatu očekuju da će ovih dana dobiti termin za sastanak i da će jedna od tema biti povećanje plata.

"Ministar finansija Milojko Spajić je najavio da je to povećanje plata u vidu ukidanja dijela za zdravstvenog osiguranje, pa se mora vidjeti kakav je to model“, rekao je Božović.

Božović je kazao da bi se, ukoliko bi bio usvojen predlog poslanice Branke Bošnjak za izmjene Zakona o zaradama i drugim primanjima državnih i javnih funkcionera, prema kojima bi se zarade ljekarima specijalistima i univerzitetskim profesorima znatno uvećale, bio stvoren veliki jaz.

Prema riječima Božovića, izmjene bi značile da bi ljekar imao platu dvije-tri hiljade eura, dok sa druge strane zarade u prosvjeti, prema najavljenom, bile uvećane oko 100 eura.

Božović je najavio da će inicirati i rješavanje pitanja ugovora na određeno za prosvjetne radnike, navodeći da je dosad bila praksa da je ugovor bio do 30. jula, a da će tražiti da bude do 31. avgusta.

Govoreći o neisplaćenim honorarima profesorima koji su imali časove preko norme u prethodnoj godini, Božović je rekao da dosadašnji razgovori po tom pitanju nijesu urodili plodom, i da su podnijeli tužbu Upravnom sudu.

„Mi smo predlagali Ministarstvu da popišemo ljude, da se napravi spisak onih koji su imali časove preko norme u prethodnoj godini. Mi ne tražimo za sve, samo za one koji su imali časove preko norme. Nijesu nam razgovori urodili plodom. Imamo tužbu pred Upravnim sudom“, dodao je on.

Prema riječima Božovića, prosvjetari smatraju da su u pravu i da su zakinuti.

"Nijesmo lešinari koji su uočili slabost druge strane, pa da uzmemo svaki cent sa zateznom kamatom. Da se plati prosvjetnom radniku koji je podnio određeni dio tereta“, kazao je Božović.

On je podsjetio da su ljekari nagrađivani više puta tokom prošle godine, i dodao da to nije sporno.

„Mi znamo da Klinički centar nije radio mjesecima, pojedini ljekari nijesu imali preglede niti ništa,kovid zona je nešto drugo“, naveo je on.

Božović je kazao da prosvjetari nijesu htjeli da idu sa „,masovnim tužbama“, već da se nadaju da će moći da prođu sa jednom-dvije, i da će to biti znak Ministarstvu da su u pravu.

On je rekao da Sindikat planira da pokrene i pitanje stambene politike, da bi se vidjelo na koji način Ministarstvo može da pomogne da se poboljša stambena situacija prosvjetnih radnika.

Božović je naveo i da će se zalagati i za povećanje plata higijeničarima, kojima se trenutni ne obračunava minuli staž.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније