Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

27. 11. 2021. 09:55   >>  09:58

CBCG

Depoziti u bankama veći od državnog duga

Depoziti u bankama na kraju oktobra iznosili su 4,06 milijardi eura i nalaze se na najvećem nivou ikada.

 Prema podacima Centralne banke (CBCG) depoziti su sada 750 miliona veći nego u oktobru prošle godine, prenose Vijesti.

Prema podacima Ministarstva finansija, neto javni dug je na kraju septembra iznosio 3,55 milijardi, odnosno depoziti privrede i građana u bankama su 500 miliona veći od državnog duga.

Ukupno odobreni krediti na kraju oktobra iznosili su 3,44 milijardi, pa su depoziti za oko 600 miliona veći od izdatih kredita. Ovo pokazuje značajnu snagu i očuvanost bankarskog sektora koji ima prostor da poveća kreditiranje privrede, građana i javnog sektora.

Depoziti i štednja crnogorskih građana iznose 1,35 milijardi eura i 130 miliona ili 11 odsto su veći nego u istom mjesecu prošle godine. Depoziti privrede iznose 1,25 milijardi i 230 miliona ili 22 odsto su veći nego prije 12 mjeseci.

Javna uprava na državnom i lokalnom nivou ima depozite u bankama od 283 miliona i imali su rast u uporednom periodu za 50 miliona ili 20 odsto. Domaći finansijski sektor imao je depozite od 47 miliona, što je na nivou prošlogodišnjih.

Depoziti nevladinih i neprofitnih organizacija iznose 60 miliona eura i za dva miliona su veći nego prije godinu.

Strane firme i građani su u crnogorskim bankama na kraju oktobra imali depozite od 1,06 milijardi što je 340 miliona ili 48 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Od stranih depozita na strane građane se odnosi 606 miliona eura, što je oko 150 miliona više, dok strane kompanije za godinu povećale depozite skoro duplo sa 234 na 445 miliona eura.

Strane finansijske organizacije su za prethodnih 12 mjeseci smanjile depozite sa 26 na sedam miliona eura, dok je stranim nevladinim i neprofitnim organizacijama ostala ista suma u bankama od tri miliona eura.

Podaci o ročnosti depozita domaćih građana pokazuju da su značajno povećani depoziti po viđenju (novac koji se nalazi na tekućem računu bez oročenja) sa 758 miliona eura u oktobru prošle godine na sadašnji iznos od 901 milion, dok su oročeni depoziti (klasična štednja uz kamatu) za isti period neznatno smanjeni sa 467 na 456 miliona eura.

Domaće kompanije su na kraju oktobra dugovale crnogorskim bankama za kredite 1,13 milijardi što je svega jedan odsto ili 17 miliona više nego prije godinu. Građani bankama za kredite duguju 1,42 milijarde eura što je oko dva odsto ili 30 miliona više nego prije godinu.

Ukupne kreditne obaveze stranih pravnih i fizičkih lica prema crnogorskim bankama na kraju oktobra iznose su 592 miliona eura, što je 240 miliona ili 66 odsto više nego prije godinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније