Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

24. 11. 2021. 16:00 >> 16:03

UGOVOR IRF-A I EIB-A

Zajam od 50 miliona za oporavak od kovida i klimatske projekte

Evropska investiciona banka (EIB) pozajmiće 50 miliona eura Investiciono-razvojnom fondu Crne Gore (IRF) za podršku bržem oporavku lokalne privrede od COVID-19 i pomoći će u uvođenju praksi energetske efikasnosti među malim preduzećima u zemlji.

Ugovor o finansiranju između EIB-a i IRF-a za finansiranje malih i srednjih preduzeća, klimatskih i prioritetnih projekata potpisan je danas u Luksemburgu između izvršne direktorice IRF-a Irene Radović i potpredsjednice EIB-a Liliane Pavlove.

Kako se navodi u saopštenju IRF-a, ugovor predstavlja novi izvor pristupačnijeg finansiranja za crnogorske kompanije koje posluju u sektorima infrastrukture, industrije, transporta, inovacija, poljoprivrede i turizma – sektorima koji su najteže pogođenima pandemijom.

"Sredstva će biti dostupna pod povoljnim uslovima za pomoć malim i srednjim preduzećima da adresiraju svoja pitanja likvidnosti, podrže otvaranje novih radnih mjesta, povećaju konkurentnost i poboljšaju praksu energetske efikasnosti. Zajam EIB-a je posljednja od mjera podrške Evropskog tima za brži oporavak regionalnih ekonomija od COVID-19 i efikasne klimatske mjere. Pruža prijeko potrebno finansiranje za brži prelazak na održivu, zelenu i cirkularnu ekonomiju", navode u saopštenju.

Pavlova koja je odgovorna za poslovanje u Crnoj Gori je istakla da ova operacija se bavi sa dva najvažnija globalna ekonomska i socijalna pitanja – oporavkom od COVID-19 i klimatskom akcijom.

"Kao klimatska banka EU, EIB namjerava da osigura da Crna Gora i Zapadni Balkan nastave da imaju koristi od pristupa pristupačnom finansiranju i tehničkoj pomoći za klimatske i zelene investicije. Aktivno tražimo partnere širom regiona kako bi poboljšali energetsku efikasnost, smanjili karbonski otisak i transformisali regionalne ekonomije u konkurentnije i održivije ekonomije u regionu i Evropi”, kazala je Pavlova, uz napomenu da je IRF u tom smislu kredibilan partner.

Izvršna direktorica IRF je saopštila da su kao crnogorska nacionalna finansijska razvojna institucija, ponosni što preuzimaju vodeću ulogu u zelenoj tranziciji i ekonomskoj transformaciji u bliskoj saradnji sa EIB-om i što su prvi potpisnici takve operacije sa klimatskim djelovanjem na Zapadnom Balkanu.

"Ova operacija će dati dodatni podsticaj povećanju izgleda za brži zeleni i inkluzivni oporavak i pomoći lokalnim malim, srednjim i srednjim kapitalizovanim preduzećima da poboljšaju svoj društveni uticaj u rodnoj ravnopravnosti, zapošljavanju mladih i podstaknu kompanije da zapošljavaju ljude iz osjetljivih društvenih grupa. Kao takvo, ozelenjavanje crnogorske privrede postaje odlučujući faktor u našoj konkurentnosti i sposobnosti da privučemo međunarodna finansijska sredstva i investicije”, kazala je Radović.

Ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore Milojko Spajić, je rekao da Vlada čini sve da u ovim izazovnim vremenima poboljša standard građana, a tome doprinosi i kroz osnaživanje rada mikro, malih i srednjih preduzeća.

"Ona čine preko 98% ukupnog broja postojećih preduzeća i ostvaruju snažan uticaj na stabilan ekonomski razvoj i stvaranje uslova da Crna Gora bude nova članica EU. Njihov razvoj dovodi do rasta BDP-a i znači otvaranje novih radnih mjesta. Sa druge strane, ozeljenjavanje naše privrede je ono po čemu Crna Gora može postati jako konkurentna, kao mala zemlja velikih mogućnosti. Ova vrsta finansiranja pomoći će MMSP da, nakon pandemijske krize, svoje poslovanje učine ne samo održivim, već i da ga unapređuju. Zahvalio bih se našim partnerima - EIB koja nam, prepoznajući važnost prelaska na zelenu ekonomiju, pomaže da mladima koji su budućnost Crne Gore obezbijedimo bolje i zdravije uslove za život”, istakao je Spajić.  

Oana Kristina Popa, EU Ambasador u Crnoj Gori, je dodala da su mala i srednja preduzeća okosnica crnogorske privrede, koja stvaraju većinu radnih mijesta i dodatu vrijednost.

"EU je dosljedno podržavala sektor malih i srednjih preduzeća, posebno kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA)Istrajaćemo u našim naporima da podržimo MSP tokom perioda IPA III (2021-27). U kombinaciji sa pomoći EU malim i srednjim preduzećima u okviru IPA-e, ugovor o finansiranju EIB će omogućiti oporavak crnogorske privrede, kao i doprinijeti njenoj zelenoj tranziciji", kazala je Popa.

Ovo je, kako je podsjetila, drugi kredit potpisan sa IRF-om od početka pandemije, nakon investicije od 50 miliona eura potpisanih u septembru 2020. za podršku oporavku preko 150 crnogorskih malih i srednjih preduzeća od COVID-19.
"Uključujući danas potpisan kredit, EIB i IRF su do danas potpisali šest operacija, čime su crnogorskoj ekonomiji omogućene investicije od 470 miliona eura. Najnovija operacija će, takođe, doprinijeti stvaranju novih mogućnosti za zapošljavanje mladih, kroz posebne uslove kredita obezbeđene u okviru Evropske inicijative za zapošljavanje i obuku mladih za Zapadni Balkan (EYET). Francuska Agencija za Razvoj, takođe, sufinansira IRF i pruža tehničku pomoć za podršku IRF-u u razvoju strategije, smjernica i resursa za ulaganja u klimatske akcije", kazala je Popa.

Od početka pandemije COVID-19, EIB je uložila 100 miliona eura za podršku crnogorskim kompanijama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније