Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

rtcg.me/Mina [ M.L.B. ]

22. 11. 2021. 13:13   >>  19:33 25

PREMIJER

Ko je protiv budžeta ne misli dobro građanima

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je da je cilj Vlade da podigne kvalitet života svih građana u Crnoj Gori. Krivokapić je to saopštio predstavljajući kapitalni budžet i investicioni program Vlade "Crna Gora odmah". Premijer je kazao i da je cilj da 2022. godine Crna Gora postane najveće gradilište u regionu i dodao da kapitalni budžet za narednu godinu ima 117 novih projekata i veći je 108 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Saopštio je i da Crna Gora treba da krene drugačijim putem. "Ovo nije vrijeme za tajkune ovo je vrijeme za građane", kazao je Krivokapić i dodao da je građanima dosta čekanja. 

On je kazao i da projekti Vlade nijesu politička kampanja. "Zaboravite politiku, ovo je priča o građanima, o svakom građanimu, ja ne vodim kampanju. Ja da vodim kampanju ja bih osnovao partiju vidite da partije nema", naveo je premijer i dodao da je to priča o svakom građaninu. 

Premijer je kazao da priča o budžetu i projektima Vlade nije politička priča.

"Mene Vlada, kao vlada i opstanak Vlade ne interesuje. Mene interesuje da je neko ko je protiv ovog programa, znači da ne misli dobro građanima Crne Gore. Ja sam ubijeđen da nema toga poslanika koji neće dići ruku za ovakav budžet to bi bio udar na građane", poručio je Krivokapić i dodao da građani žele osjetlji i vidljiv budžet.

On je poručio da smijene ovu Vladu već u februaru, ako ne ispoštuju dogovorenu minimalnu cijenu rada.

Krivokapić kaže da Vlada ne kalkuliše politički već gradi Crnu Goru kao mjesto za život iz kojeg se neće odlaziti, a mnogi će se, kako navodi, vratiti. 

"Ako se vratimo u prošlost, onda možemo konstatovati da 30 godina hibridnog režima smo živjeli u atmosferi straha i nepovjerenja i napravljenih vještačkih podjela.Tu je bila i osuđenost na siromaštvo, jer smo svi preživjavali od 1. do 1.", kazao je Krivokapić i dodao da se ova Vlada odlučila za reforme, pošten rad, ozbiljnost.

Ukupni kapitalni budžet od 248 miliona eura

On je, predstavljajući "Program Crna Gora odmah", kazao da ukupni kapitalni budžet od 248 miliona eura čini nešto više od 11 odsto ukupnog budžeta, koji je rekordan za Crnu Goru, ako se izuzme dio za autoput.

"Imamo 302 projekta, od čega 117 potpuno novih. Kada pogledate da imamo 108 odsto više investicija i 117 novih projekata imate vrijednost negde oko 500 miliona eura koji će se realizovati u narednom vremenskom periodu“, kazao je Krivokapić na konferenciji za novinare.

On je rekao da je cilj projekta Crna Gora odmah, podizanje kvaliteta života svih građana.

"To radimo kroz pet potciljeva - unapređenje zdravstva, povećanje kvaliteta obrazovanja, jačanje infrastrukture u turizmu, snaženje saobraćajne insfrastrukture i ulaganje u kulturu, sa posebnim naglaskom na kulturno nasljeđe", precizirao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Vlada definisala četiri programa, od kojih je prvi - Evropa sad, koji je narod objeručke prihvatio i podržava ga više od 85 odsto građana.

„Druga dva se odnose na programe Evropa ovdje, kroz koji želimo da pojačamo administrativne kapacitete, i Crna Gora radi, za upravljanje državnom imovinom i preduzećima”, rekao je Krivokapić.

On je naveo da će kapitalnim budžetom za narednu godinu za saobraćaj biti oprediječjeno 168,95 miliona eura, u šta je uključeno 130 projekata. Za zdravstvo će biti izdvojeno 8,79 miliona eura za realizaciju 25 projekata, a za obrazovanje 16 miliona eura za 43 projekta.

„Za socijalni dio je skroman budžet i to treba ispraviti u narednoj godini. Opredijeljeno je 1,15 miliona eura za četiri projekta“, dodao je Krivokapić.

Za turizam će biti izdvojeno 21,38 miliona eura za realizaciju 16 projekata, za kulturu 3,78 miliona eura za 15 projekata, za državnu upravu 9,1 miliona eura za 14 projekata, sport 4,89 miliona eura za 15 projekata, a za ekologiju 14,14 miliona eura za 40 projekata.

„Željeli smo da ukažemo da je sjever za nas najznačajniji i da sačuvamo taj region kako ne bi bio prostor sa kojeg ljudi odlaze. Na sjeveru je planirano 113 projekata, u srednjem regionu 109, a južnom 73“, rekao je Krivokapić.

Prema kapitalnom budžetu, za sjeverni region izdvojeno je 475 eura po stanovniku, što je 2,5 puta više u odnosu na južni i srednji.

„Kada je riječ o saobraćaju, želimo da imamo tri čvora, koji se odnose na auto-put, koji će od Smokovca do Mateševa biti građevinski završen u roku. Zatim tu su i nova jadransko-jonska magistrala i regionalni put od Nikšića do Plužina, koji je najveće zastiđe Crne Gore, a trebalo bi da poveže Sarajevo sa Tiranom i bude brza magistrala“, rekao je Krivokapić.

On je, govoreći o nastavku gradnje auto-puta, kazao da nije gotov idejni projekat za dionicu od Mateševa do Andrijevice, ali da će se, čim to bude završeno, krenuti u preispitivanje kredinog aranžmana. Krivokapić je dodao da očekuju da će u septembar naredne godine biti nastavak tog dijela puta.

„Projekat koji je vezan za put Andijevica-Boljari je u završnoj fazi i ostaje da se od neke tri varijante izabere najoptimalnija. Nadamo se da ćemo naći investitora koji bi bio spreman da koncesijom uđe u taj projekat“, kazao je Krivokapić.

On je saopštio da će energetska situcija biti održava, nezavisno od onoga što je karakteristika ostatka regiona.

To znači, kako je objasnio Krivokapić, da pod hitno treba graditi hidroelektranu Komarnica, vjetroelektrane Gvozd i Brajići i solarne elektrane Barsolat, Briska gora i Velje brdo.

„Crna Gora naredne godine treba da postane najveće gradilište u Evropi“, poručio je Krivokapić.
On je kazao da je ubijeđen da neće biti poslanika koji neće dići ruku za predloženi budžet, jer se radi o programu, a ne o politici.

„Jedini pravi put je put preko programa, a ne politike. Građani žele vidljiv rezultat“, saopštio je Krivokapić.

Krivokapić je, odgovarajući na pitanje kako planiraju da pojačaju kapacitete inspekcije koja će pratiti realizaicju programa Evropa sad, rekao da će u oblastima koje predstavljaju ključni prioritet biti decentralizovani model, a za oblasti koje su jedinstvene, zajednički.

„Tako ćemo pod ministarstvom imati direktan nadzor i zajedičko djelovanje. Ovo je vrijeme zajedničkog djelovanja i frontalne reakcije svih institucija sistema. Ako se ovo ne desi onda će sve da propadne“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da postoje mnogobrojni projekti koji kasne.

“Mi smo imali zatečeno stanje. Kad imate investitora koji nema kredibilitet da izvede nešto, kako od njega očekujete da izvrši to u roku koji je dat? Osnov svega su izvođači koji će raditi najkvalitetnije u najkraćem mogućem periodu. Imamo naručene izvođače i njih samo određene uzdižemo do nebesa, a ostale gušimo. Kakva je to konkurencija? Mora da se krene sa jačanjem infrastrukture i u drugim preduzećima, jer velike ribe gutaju male”, naveo je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари25

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније