Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ B.B. ]

18. 11. 2021. 14:33 >> 14:34
1

MKI

Davanje koncesije na Krimovici neće biti izuzetak od procedure

Ministarstvo kapitalnih investicija ima zakonsku obavezu da postupak davanja koncesija sprovodi pod jednakim, transparentnim i nediskriminatornim uslovima, pa ni postupak davanja koncesije za ležište “Platac” neće biti izuzetak od zakonske procedure i dosadašnje prakse transparentog rada, naglasili su u Ministarstvu, reagujući na tvrdnje NVO MANS o favorizovanju preduzeća “Carinvest” u vezi dobijanja koncesije za vađenje kamena sa pomenute lokacije.

Povodom tvrdnji NVO MANS o favorizovanju preduzeća “Carinvest” za dobijanje koncesije na lokaciji "Platac“ na Krimovici, Ministarstvo je istaklo da se javna rasprava o koncesionom aktu sprovodi u skladu sa Zakonom o koncesijama.

"Cilj javne rasprave je da se pribave komentari i sugestije građana, svih relevantnih institucija, predstavnika privrede, nevladinog sektora, kao i stručne javnosti kako bi se nacrti predmetnih koncesionih akata unaprijedili prije usvajanja od Vlade Crne Gore. Uvid u sadržaj koncesionih akata može da ima cjelokupna zaisteresovana javnost, jer je objavljen na sajtu Ministarstva. Pored ležišta “Platac”, u 2021. godini objavljeno je još pet koncesionih akata u skladu sa Zakonom o koncesijama i Planom davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2021. godinu. Sadržaj koncesionog akta detaljno je opisan u Zakonu o koncesijama, čiji su sastavni dio spisak dozvola, odobrenja, saglasnosti, podaci o infrastrukturnim i drugim objektima koji se nalaze na prostoru ležišta, uslovi koje je budući koncesionar dužan da ispuni u pogledu tehničke opremljenosti i finansijske sposobnosti i ostalo. Obavezni dio koncesionog akta su mišljenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara, mjere za zaštitu životne sredine i rekultivacija istražno-eksploatacionog prostora. Osnovni smisao koncesionog akta jeste obavezivanje budućeg koncesionara na poštovanje svih zahtjeva koji se prenose u ugovor o koncesiji, a na osnovu Zakona o koncesijama", objašnjavaju u reagovanju.

Kako naglašavaju, primjenom načela nediskriminacije obezbjeđuje se ravnopravan tretman svih ponuđača u postupku davanja koncesije, i u skladu sa navedenim načelom Ministarstvo kapitalnih investicija je obavezno da priprema koncesioni akt, priprema i objavljuje javni oglas, priprema tendersku dokumentaciju, obrazuje tendersku komisiju i vrši sve druge poslove koji su predviđeni Zakonom o koncesijama.

"Postupak davanja koncesije za ležište “Platac” neće biti izuzetak od zakonom predviđenog postupka i dosadašnje prakse transparentog rada i postupanja Ministarstva kapitalnih investicija. Na kraju, smatramo da upravo na ovaj način, sprovođenjem svih zakonskih procedura i uključivanjem građana, svih relevantnih institucija, predstavnika privrede, nevladinog sektora, stručne javnosti, kao i drugih zainteresovanih strana, dajemo doprinos sprečavanju bilo kakvih mahinacija i zakulisnih radnji kako bi proces dodjele koncesionih akata bio sproveden u skladu sa Zakonom", navodi se u reagovanju Ministarstva kapitalnih investicija.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније