Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

16. 11. 2021. 18:25 >> 18:29
1

SRZENTIĆ

Potpisan Memorandum sa Estonijom u oblasti digitalizacije

Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između ministarstava javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore i ekonomskih poslova i komunikacija Estonije, otvara veliki prostor za zajedničko djelovanje, kazala je resorna ministarka Tamara Srzentić.

Iz Ministarstva je saopšteno da Srzentić boravi u zvaničnoj posjeti Estoniji.

Ona je taj memorandum potpisala sa ministrom za preduzetništvo i informacione tehnologije, Andresom Suttom.

“e-Vlada, usluga e-rezident, viza za digitalne nomade, 99 odsto javnih usluga koje su digitalilizovane, zemlja koja je baza mnogim startupovima i vlada koja je u potpunosti prenijela svoje poslovanje na “cloud” tehnologiju su samo neke od oblasti u kojima je Estonija postala jedan od digitalnih uzora svim zemljama u svijetu“, rekla je Srzentić.

Kako je kazala, zbog svega toga potpisivanje Memoranduma o razumijevanju ima strateški značaj.

“Pored formalizacije saradnje vlada Crne Gore i Estonije, konkretizovaćemo rad u oblasti digitalnog razvoja, dizajna i razvoja digitalnih usluga, izgradnje kapaciteta i infrastrukture za digitalnu vladu, kao i usvajanje novih tehnologija”, kazala je Srzentić.

Sutt je istakao da je digitalna transformacija putovanje koje zahtijeva vrijeme i za nju su veoma važne osnove na kojima se gradi.

“U Estoniji je digitalni razvoj takođe podrazumijevao dugotrajan proces, koji je uključivao saradnju svih strana, a posebno sa privatnim sektorom. Potrebe građana svima nama moraju biti na prvom mjestu, a sve ono što razvijamo treba omogućiti benefite onima za koje smo ih razvili”, rekao je Sutt.

On je kazao da njihovo znanje, iskustvo i dobre prakse Crna Gora može koristiti i da im je drago što će to formalno omogućitii Memorandum koji su danas potpisali.

Srzentić je zahvalila Suttu i njegovom timu koji su već pomagali njenom timu u postavljanju osnova budućeg Montenegro Digital-a, kao i Digitalne akademije.

Ona je istakla važnost činjenice da u narednom periodu mogu koristiti najbolje prakse estonske vlade u oblasti digitalizacije.

“Ako korisnici razumiju usluge koje razvijamo i kako ta usluga doprinosi boljem životu građana onda smo na pravom putu. Vjerujemo da nas čeka intenzivan rad na implelentaciji Strategije digitalne transformacije i sajber bezbjednosti, kako bismo ostvarili ciljeve koje smo zacrtali pred nama i bili korak bliže onome što je Estonija već postigla”, istakla je Srzentić.

Iz Ministarstva su naveli da Memorandum podrazumijeva saradnju Estonije i Crne Gore u oblasti e-uprave, dijeljenja dobrih praksi, dizajna i razvoja digitalnih usluga, izgradnje kapaciteta i infrastrukture za digitalnu upravu, kao i usvajanje novih tehnologija.

“Takođe, memorandum obuhvata i povezivanje Crne Gore sa nevladinim i privatnim sektorom Estonije u oblasti digitalnog razvoja”, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније