Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

16. 11. 2021. 14:35   >>  14:38 1

PODACI MONSTAT-A

Cijene za godinu porasle 3,8 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u oktobru su u odnosu na septembar bile u prosjeku više 0,7 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine u prosjeku bile više 3,8 odsto.

„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cipela i ostale obuće, goriva i maziva za motorna vozila, odjeće, ulja i masti, hljeba i žitarica, farmaceutskih proizvoda“, rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene u periodu od januara do oktobra su, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više dva odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga, u oktobru je, u odnosu na septembar, zabilježen rast cijena u grupama odjeća i obuća 8,3 odsto, prevoz 2,2 odsto, zdravlje 0,7 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva i ostala dobra i usluge po 0,2 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama hoteli i restorani 4,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto i obrazovanje 0,1 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније