Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 11. 2021. 09:12   >>  09:43

ZARUBICA

Planom "Evropa sad" dobija čitavo društvo

Planom "Evropa sad" dobiće čitavo društvo u Crnoj Gori, kazao je generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore Duško Zarubica. Poručuje da nakon februara treba nastaviti sa reformama.

Iz ugla Sindikata Zarubica je pohvalio program "Evropa sad" koji je, kako je dodao, jednoglasno podržao Socijalni savjet.

"Najveći porast zarada će osjetiti oni koji su i najugroženiji, sa minimalnom zaradom i oni sa manjim primanjima tako da će neke kategorije dobiti povećanje 25% do 30% a neke malo manje od 17%", kazao je Zarubica u emisiji Link na Raduju Crne Gore.

Kao ključne benefite programa Zarubica vidi to što će prvi put minimalna zarada biti uvećana sa 250 eura na 450 eura i to što će povećanje biti veće za najugroženije.

"Uticaće i na smanjenje sive ekonomije, povećaće se baza naplate poreza i doprinosa, tako da će čitavo društvo u Crnoj Gori dobiti ovim planom", ističe Zarubica.

On dodaje da plan neće imati pravu snagu ako se nastave poskupljenja ali je, dodaje, i njih lakše prebroditi uz veće zarade. Nada se nastavku reformi.

"Nadam se da će u Parlamentu biti izglasani budžet i ova zakonska rješenja i da će zaposleni 1. februara dobiti zarade po novom obračunu ali u februaru ili u martu treba sjesti i razgovarati o nastavku reformi", kazao je Zarubica.

U medijima se posljenjih dana govori da poslodavci u privatnom sektoru pozivaju zaposlene da potpišu anekse ugovora na pola radnog vremena kako bi izbjegli isplate minimalne zarade od 450 eura.

Zarubica kaže da u Sindikatu nemaju dokaza za to.

"Mi smo to u pregovorima i predvidjeli i složili smo se da svi u društvu moraju dati doprinos da program zaživi. Odgovornost je prvenstveno na Inspekciji rada ali treba im dati podršku i pomoć kako bi mogli zaštiti plan 'Evropa sad'", kaže Zarubica.

On napominje da važenje postijećeg Opšteg kolektivnog ugovora ističe 31. decembra 2021. a da pregovori o novom nijesu završeni.

"Dvije sindikalne reprezentativne centrale ponovo su se obratile predsjedniku Skupštine i svim poslaničkim klubovima za izmjenu Zakona o radu kako bi se produžilo važenje postojeće kolektivnog ugovora za još godinu", kazao je Zarubica.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније