Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

10. 11. 2021. 14:37 >> 14:38

VUČINIĆ SA ZAPOSLENIMA

Usvojiti zakon da bi riješili probleme radnika KAP-a

Poslanik Radničke partije Maksim Vučinić sastao se sa radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica povodom aktuelnih problema u kompaniji, a koje su, kako je saopšteno iz partije, posljedice dugotrajnog stečajnog postupka i nenajavljenog okončanja istog.

"Nakon obraćanja stečajnom upravniku Veselinu Perišiću, od kojeg su dobili tumačenje da njihova priznata potraživanja na osnovu beneficiranog radnog staža od 1 .1. 2006. do 8. 7. 2013. godine, koja ukupno za sve radnike iznose cca 8 miliona eura, ne nalaze se u prvom i drugom isplatnom redu već u trećem. U skladu sa Zakonom o stečaju član 55 stav 2, drugi isplatni red sadrži potraživanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i bivših zaposlenih, koja nijesu svrstana u prvi isplatni red. Poslije uvođenja stečaja radnici su nastavili da rade na istim radnim mjestima u istim uslovima u procesu proizvodnje, sa obećanjem stečajne uprave da će se staž osiguranja računati sa uvećanim trajanjem i da će stečajni postupak biti brz i efikasan", saopšteno je nakon sastanka.

Predstavnici Sindikalne organizacije, u razgovoru sa Vučinićem, kako se navodi, istakli su da su se obraćali predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću povodom istog problema, smatrajući da je stečajni upravnik prekršio Zakon o stečaju, ali su ostali uskraćeni za odgovor.

"Takođe, naglasili su da uprava KAP-a ne želi da postupa po još uvijek važećem Pravilniku o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje. Na sastanku je zaključeno da je zbog lošeg stanja u rudarsko-metalskom sektoru neophodno što hitnije usvojiti Predlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji se već nalazi u skupštinskoj proceduri. Takođe, ovim putem je poslanik Vučinić apelovao na kolege iz parlamentarne većine i izvršne vlasti, da bezrezervno podrže Predlog zakona i da aktivno učestvuju u rješavanju problema radnika KAP-a", saopšteno je nakon sastanka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније