Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M. [ Mina ]

02. 11. 2021. 14:45   >>  14:30

ZZZCG

Raniji direktori prouzrokovali sporove teške preko šest miliona

Zaposleni u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) pokrenuli su od 2008. godine do danas preko 3,35 hiljada radnih sporova protiv te institucije, čija ukupna vrijednost iznosi čak više od šest miliona eura, saopštilo je novo rukovodstvo.

Zaposleni u Zavodu za zapošljavanje (ZZZ) pokrenuli su od 2008. godine do danas preko 3,35 hiljada radnih sporova protiv te institucije, čija ukupna vrijednost iznosi čak više od šest miliona eura, saopštilo je novo rukovodstvo.

Vršilac dužnosti direktor Zavoda, Goran Folić i predsjednica Upravnog odbora Zavoda, Hadži Vesna Vujošević optužili su, u zvaničnom saopštenju, ranije rukovodeće strukture i starješnine Zavoda, Zorana i Vukicu Jelić, da su nesavjesnim radom i zloupotrebom službenog položaja kršili zakon, kolektivni ugovor i Statut Zavoda.

„Kako su saopštili, bračni par Jelić je zloupotrebom službenog položaja prouzrokovao enormno veliki broj radnih sporova, odnosno trošak na teret budžeta Crne Gore u iznosu od 6,22 miliona eura”, navodi se u saopštenju.

Vujošević je kazala da se nesavjestan rad prethodnih direktora, između ostalog, ogledao u tome što su formirali brojne komisije bez ikakve potrebe, jer su se poslovi koji su bili predmet rada komisija obavljali u okviru redovnog radnog vremena i aktivnosti.

“Samim tim, nije bilo potrebe za dodatnim plaćanjem. U tom periodu na čelu Zavoda bio je Zoran Jelić, koji je današnji senator Državne revizordke institucije (DRI). Da apsurd bude veći, brojna utuženja nijesu pokrenuli samo zaposleni čija su prava bila uskraćena, već su se u svojstvu tužilaca našli i bračni par Zoran i Vukica Jelić koji, takođe, za rad u “nepostojećim komisijama” primili naknadu od preko 13 hiljada eura”, rekla je Vujošević.

Folić je naveo da od ukupnog troška za radne sporove, koji iznosi 6,22 miliona eura, troškovi parničnog i izvršnog postupka iznose 1,87 miliona eura, a glavno potraživanje sa kamatom 4,35 miliona eura.

“Ukoliko ukupni trošak podijelimo sa prosječnom platom u državi od 460 eura dobija se 13,53 hiljade prosječnih plata, a to znači da je svaki zaposleni u Zavodu mogao da dobije 43 prosječne plate”, dodao je Folić.

On je precizirao da su u periodu od 2008. do ove godine, zaposleni u Zavodu za zapošljavanje, prema podacima Odsjeka za pravne poslove, pokrenuli preko 3,35 hiljada radnih sporova pred nadležnim sudovima i Agencijom za mirno rješavanje individualnih radnih sporova.

“Pravni osnovi skoro svih tih sporova su uglavnom iz primjene Kolektivnog ugovora, koji je prestao da važi 1. avgusta 2013. godine, Statuta Zavoda za zapošljavanje i pojedinačnih odluka koje su donijele starješine organa u periodu od 2008. do 2016. godine”, saopštio je Folić.

On je precizirao da su zaposleni, pred nadležnim organima, pokretali postupke radi naknade štete zbog neisplaćene jubilarne nagrade, usljed smrti člana porodice, bolesti ili liječenja zaposlenog ili člana uže porodice, neisplaćenih troškova prevoza na posao i sa posla za različite vremenske periode, naknadu štete zbog neisplaćene otpremnine, naknadu materijalne i nematerijalne štete, povraćaja sredstava po osnovu obaveznog osiguranja, manje isplaćene zarade za različite periode, kao i manje isplaćenog toplog obroka i regresa.

Kako je dodao, u posljednjih pet godina zaposleni su pokrenuli 450 tužbenih zahtjeva protiv Zavoda po osnovu naknade štete za rad u komisijama i drugim radnim tijelima.

“Predmetna potraživanja se odnose na naknadu štete za rad u komisijama i drugim radnim tijelima vezanim za projekte Njega starih lica u Crnoj Gori i Mjere aktivne politike zapošljavanja, kao i objavljivanje javnog poziva za dodjelu grantova za čiju realizaciju se dodjeljuju grantovi” , saopštio je Folić.

On je kazao da su ukupni troškovi za sporove nastale u periodu od 2008. godine do 2010. godine, prema podacima kojima raspolažu, 5,03 hiljade eura, dok su ukupni troškovi, za sporove koji su pokrenuti 2011. godine, iznosili 203,1 hiljadu eura.

“Takođe, ukupni troškovi za postupke koji su pokrenuti u 2012. godini iznosili su 84,42 hiljade eura, u 2013. godini 478,79 hiljada eura, u 2014. godini 1,1 milion eura i u 2015. godini 648,79 hiljada eura”, precizirao je Folić.

Troškovi za 362 postupka koji su zaposleni pokrenuli 2016. godine iznosili su 1,78 miliona eura neto, a ukupni bruto troškovi koje je Zavod imao po ovom osnovu iznose 2,92 miliona eura, dok su troškovi postupka iznosili 16,19 hiljada eura.

“Dakle, ukupni troškovi za postupke koji su pokrenuti 2016. godine iznosili su 2,93 miliona eura”, dodao je Folić.

Prema njegovim riječima, od 450 postupaka, koji su pokrenuti krajem 2017. godine i kasnije, a koji se odnose na naknadu štete za rad u komisijama i drugim radnim tijelima, do danas je okončano 372 postupka na način što je sud usvojio tužbeni zahtjev zaposlenih ili je zaključeno poravnanje pred Agencijom za mirno rješavanje radnih sporova, na osnovu pravosnažnih presuda.

“Ukupni troškovi za postupke koji su pokrenuti i okončani od 2017. godine do danas iznosili su 772,34 hiljade eura”, naveo je Folić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније