Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Vijesti ]

26. 10. 2021. 09:21 >> 09:22

VLADA I STATIS

Danas o sudbini Svetog Stefana

Predstavnici firme Adriatic Properties i operatora Aman Resorts danas će imati sastanak sa predstavnicima ministarstava finansija i ekonomskog razvoja, na kome će razgovarati da li će grad hotel Sveti Stefan i Vila Miločer biti otvoreni narednog ljeta.

Oni će, kako je Vijestima nezvanično potvrđeno iz više izvora, razgovarati i o tome kakva je sudbina tužbe pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu, koji je pokrenula kompanija Adriatic properties biznismena Petrosa Statisa i Vei Seng Pua, koji su crnogorski državljani.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Hotelsko turističkog preduzeća (HTP) Miločer i Sveti Stefan hoteli.

Vijestima je rečeno da će se na sastanku pojaviti advokati hotelskog operatora Amana, koji je minulog ljeta odbio da otvori hotele, nakon što im Vlada nije mogla garantovati da će plaže biti zatvorene za javnost, odnosno biti pod hotelskim režimom.

“Takođe, posebno će se govoriti o tužbi koju je advokatski tim Adriatic propertiesa i Amana podnio Arbitražnom sudu za nadoknadu štete od stotinu miliona eura zbog kršenja ugovora o zakupu od Vlade”, naveo je izvor Vijesti.

Vladi je ovog mjeseca stiglo obavještenje o pokretanju arbitražnog postupka pred Arbitražnim sudom u Londonu. Izvršnoj vlasti je dat rok od 30 dana da se izjasni na tužbene zahtjeve koji su međunarodnom tribunalu dostavljeni sa dokazima na 50 strana.

Opština Budva prinudno je “skinula” sa računa vladine kompanije HTP Miločer oko 62 hiljade eura za poreski dug na ime poreskog duga.

To je Vijestima potvrđeno u HTP Miločer koji gazduje zemljišnim kompleksom u Miločerskom parku na kome kompanija Adriatic properties gradi novi hotel Kraljičina plaza sa depadansom od 66 stanova za tržište.

Prethodno je Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva blokirala taj zemljišni kompleks, kao garanciju da će HTP Miločer izmiriti ukupno 85 hiljada eura koliko duguje za poreza na nepokretnost.

Kako Vijesti saznaju, nije naplaćen kompletan iznos duga, već na računu nije imalo toliko novca.

HTP Miločer dao je prije 14 godina Statisovoj kompaniji u četvorodecenijski zakup, sada već porušeni hotel Kraljičinu plažu, kao i na 90 godina zemljište na kome treba da se gradi.

To je prvi put da lokalna uprava poseže za tako radikalnom mjerom naplate poreza. Prije šest godina isto je učinila i država kojoj ova Vladina firma duguje za porez 335,75 hiljada eura, a hipoteka i dalje stoji upisana u katastarsku evidenciju.

Nastavak izgradnje novog hotela Kraljičina plaža i depadanasa neizvjestan je. Iako je zabrana gradanja tokom ljetnje sezone od 1. oktobra van snage, na gradilištu je u ponedjeljak bilo mirno.

Gradnja nove Kraljičine plaže izazvala je veliki revolt lokalne zajednice, a nova opštinska uprava Budve suprotstavlja se betonizaciji i izgradnji stanova za tržište u stoljetnom parku.

Mještani su krajem marta polomili nelegalno postavljenu ogradu ka plaži, što je bio uvod u odluku Adriatic propertiesa i hotelskog operatora Amana da minulog ljeta zatvore hotelski kompleks Sveti Stefan i Vilu Miločer.

Opština Budva donijela je Deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka i neposrednog zaleđa ostrva Sveti Stefan u budvanskom parlamentu kojom se ne podržava izgradnja novih, već samo rekonstrukcija postojećih objekata u postojećim gabaritima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније