Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

25. 10. 2021. 16:44 >> 16:45
2

TREĆI KVARTAL

EU konstatovala snažan oporavak CG privrede

Crnogorska privreda, podstaknuta ukidanjem ograničenja putovanja, se snažno oporavila, a realni BDP je skočio za 19% skoro nadoknađujući pad od 20,5% zabilježen prethodne godine, navodi se u Pregledu ekonomskih kretanja u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za treći kvartal 2021, koji je objavila EU.

U dokumentu, u koji je TVCG imala uvid, navodi se da je rast BDP-a uglavnom podstaknut porastom privatne potrošnje, što je značajan pozitivan doprinos neto izvoza ka rastu kao i oporavku investicija.

U ocjenama o realnom sektoru navodi se da su krah prošlogodišnje turističke sezone i drastičan pad prihoda od turizma doveli su do nagle kontrakcije privrede.

"Ovi snažni bazni efekti i povlačenje ograničenja putovanja doprinijeli su snažnom oporavku privrede u drugom kvartalu 2021, kada je BDP porastao za 19% u odnosu na isti period prethodne godine, skoro nadoknađujući 20,5% međugodišnje kontrakcije registrovane godinu dana ranije", navodi se u izvještaju.

Konstatuje se da je privatna potrošnja porasla za 15,4% međugodišnje nakon pada od 8,2% u prvom kvartalu i bila, zajedno sa neto izvozom, glavni pokretač oporavka.

"I izvoz i uvoz roba i usluga su se oporavili postepenim ponovnim otvaranjem privrede", konstatuje se u dokumentu.

Nezaposlenost raste uprkos oporavku privrede

Uprkos oporavku privrede i vladinim mjerama za zadržavanje radnih mjesta, stopa nezaposlenosti bilježi dalji rast u drugom kvartalu 2021, na 24,2%, u poređenju sa 22,3% u prvom i 17,9% godinu dana ranije.

"Tržište rada je zabilježilo mali napredak u julu i avgustu, pri čemu je stopa nezaposlenosti opala samo neznatno na 23,6% i 23,3%, respektivno. Žene čine 60,1% ukupne nezaposlenosti", stoji u izvještaju.

Navodi se da je jedan od ključnih razloga za loše performanse tržišta rada povećanje broja lica koja prvi put traže posao, koji su krajem avgusta zabilježili ukupan porast od 31,4% u odnosu na isti period prethodne godine.

Konstatuje se da je Vlada za 2022. najavila plan povećanja minimalne zarade na 450 eura (sa sadašnjih 250), kao i ukidanje doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje na zarade.

"Manji prihodi od zdravstvenog osiguranja bili bi nadoknađeni povećanjem stopa poreza na dohodak fizičkih i pravnih lica, akciza, poreza na dividende i novog poreza na podizanje gotovine za kompanije", navodi se u izvještaju.

U dokumentu u koji je TVCG imala uvid, podsjeća se da je Crna Gora 7. jula zaključila hedžing aranžman sa četiri banke kako bi zaštitila javne finansije od valutnog rizika kredita kineske Eksim banke od 944 miliona dolara za izgradnju dionice autoputa Bar-Boljare.

Navodi se da svap ugovor smanjuje kamatnu stopu na dug autoputa sa 2% u dolarima na 0,88% u eurima.

Izvještaj konstatuje i da je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić pozvao 22. septembra članove vladajuće koalicije da započnu razgovore o restrukturiranju vlade, isključujući mogućnost opštih izbora prije redovnog glasanja 2024.

Takođe, podsjeća se na ocjene iz Paketa proširenja, prema kojima je Crna Gora postigla određeni napredak i da je umjereno pripremljena u pogledu ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU koji zahtijevaju razvoj funkcionalne tržišne ekonomije i njenog kapaciteta da se nosi sa pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar EU.

Ivan Mijanović, dopisnik TVCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније