Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Mina ]

22. 10. 2021. 11:07   >>  11:16

ŽUGIĆ

Budućnost finansijskog tržišta u saradnji FinTech kompanija i banaka

Budućnost finansijskog tržišta je u saradnji FinTech kompanija i banaka, koja treba da olakša i omogući građanima i privredi da finansijske usluge budu brže i stalno dostupne, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je na međunarodnoj CBCG fintech konferenciji kazao da je pandemija koronavirusa značajno ubrzala vrlo važnu promjenu, prije svega kod klijenata koji su diktirali jasnu potrebu prelaska sa fizičkog kontakta na digitalno, bezgotovinsko i beskontaktno poslovanje.

"Digitalizacija uveliko utiče na promjenu modela poslovanja banaka, koje su više nego ikad okrenute ka boljem razumijevanju potreba klijenata, koji, sa druge strane, sve više traže efikasnost i lakoću dostupnosti servisa banaka", rekao je Žugić.

On je dodao da konkurencija koja dolazi od FinTech start up-ova, internet giganata i industrija van bankarstva, prisiljava banke da ubrzaju poslovanje i prilagode biznis modele, kako bi mogle ostati konkurentne u digitalnoj areni, koja je i te kako aktivna.

Konferenciju pod nazivom Uticaj fintech-a na budućnost bankarskih i finansijskih usluga organizovala je CBCG u saradnji sa ICT Cortexom i Udruženjem banaka (UBCG).

CBCG je, svjesna ubrzanog upliva FinTech-a i digitalnih usluga na tržište Crne Gore, razvoj FinTech-a postavila visoko na listi svojih prioriteta.

Žugić je saopštio da je na osnovu sprovedenog istraživanja, CBCG mapirala FinTech ekosistem u bankarskom sektoru Crne Gore, gdje danas postoji 18 FinTech kompanija, od kojih je sedam domaćih, koje posluju sa crnogorskim bankama.

„Crnogorske banke trenutno ulažu u prosjeku pet odsto svojih investicija u FinTech i to najčešće u tehnologije koje obezbjeđuju automatizaciju internih procesa, E-wallet, ChatBot-ove, QR kodove, biometriju, dok je investiranje u tehnologije poput vještačke inteligencije ili blockchaina i dalje ograničeno“, naveo je Žugić.

Kako je dodao, digitalne servise banaka u prosjeku koristi svega deset do 20 odsto klijenata, što je pokazatelj da postoji značajan prostor za dalji rast tog segmenta, iskazan ne samo u povećanju broja korisnika koji će osjetiti benefite novih tehnologija, već i broja servisa u ponudi.

On je naveo da taj podatak ukazuje i na važnost i potrebu finansijske edukacije klijenata i uopšte građana Crne Gore.

Prema njegovim riječima, namjera CBCG je da, u saradnji sa ostalim institucijama i uz donaciju Evropskog fonda za jugostočnu Evropu, kreira Nacionalnu strategiju za razvoj FinTech-a.

Glavni cilj konferencije je bio da se približi FinTech sektor bankama, omogući razmjena mišljenja i doprinese bržoj integraciji ta dva, neodvojiva segmenta.

Žugić je podsjetio i da CBCG, organizacijom prvog CBCG FinTech Hackathona, nastoji da promoviše i podstakne inovacije u domenu digitalnog bankarstva, te da, i na ovaj način, da svoj doprinos finansijskoj edukaciji u oblasti digitalnih bankarskih i platnih servisa.

Takođe, cilj je podstaći kreativne i inovativne ideje za primjenu savremenih tehnologija u bankarskom poslovanju, sa posebnim fokusom na domen otvorenog bankarstva i platnih usluga.

„Izuzetno mi je drago što se možemo pohvaliti da smo na Hackathon-u dobili čak 41 ideju iz oblasti digitalnog bankarstva i digitalnih plaćanja, a posebno raduje da se, pored iskusnih ICT i stručnjaka iz bankarstva, prijavio veliki broj mladih entuzijasta iz srednjih škola i fakulteta“, dodao je Žugić.

Stalna predstavnica Kancelarije Programa ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, Daniela Gasparikova, kazala je da se digitalna transformacija u Crnoj Gori dešava, ali da je nejednako raspoređena.

„Kako bi digitalizacija i transformacija uspjela mora da bude jedna pozitivna sila i sila koja funkcioniše i radi samo ako poboljšava stanje svih ljudi u zemlji jednako“, smatra Gasparikova.

Prema njenim riječima, prvi preduslov da se krene sa digitalizacijom je da se prevaziđu određene praznine i nedostaci u infrastrukturi, odnosno da se obezbijedi pristup internetu i digtalnim uslugama.

„Druga oblast koja je stavljena na ispit tokom kovida jeste ljudski kapital i vještine“, rekla je Gasparikova.

Ona je ocijenila da se mora razmišljati o tome kako da se pokrenu mala i srednja preduzeća, ne samo velika, kako bi bili u stanju da iskoriste bolje digitalnu transformaciju.

Konferencija će imati tri panela, a na njoj će učestvovati brojni domaći i strani stručnjaci iz oblasti finansija i fintech-a, među kojima su predstavnici centralnih banaka Mađarske, Hrvatske, Makedonije, Albanije, crnogorskih i međunarodnih fintech kompanija, komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori, kao i ministarstava finansija i socijalnog staranja i javne uprave, digitalnog društva i medija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније