Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.

19. 10. 2021. 06:36   >>  06:38 1

ČLANOVI ODBORA

Vladine mjere da obuhvate sve ugrožene radnike

Predstavnici vlasti i opozicije najavili su da će podržati Vladine mjere za finansijsku podršku u rudarsko-metalurškom sektoru, gdje će za skoro 1.000 radnika koji su bili žrtve pogubne tranzicije u Crnoj Gori nadoknaditi štetu, ali samo ako postoji plan da bude pravično raspoređena. Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović najavio je da je spreman nacrt zakona koji se odnosi na finansijsku podršku, prije svega u rudarsko-metalurškom sektoru, gdje će za skoro 1.000 radnika koji su bili žrtve pogubne tranzicije u Crnoj Gori, nadoknaditi štetu i isplatiti 12.000 eura u naredne dvije godine.

Sagovornici Portala RTCG istakli su da će podržati najavljene mjere, samo ukoliko to bude ravnomjerno raspoređeno i u interesu svih radnika, te da će konkretne ocjene dati onda kada bude predstavljeno kompletno rješenje.

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet  i predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković kazao je da je njemu prihvatljivo sve što je i za radnike prihvatljivo, ali se posebno osvrnuo na situaciju sa Kombinatom aluminijuma.

"Mi imamo situaciju sa aluminijskim kombinatom gdje se mnogim radnicima duguju otpremnine, to je nešto oko pet miliona eura, i imamo slučaj Fabrike elektrode Plužine gdje su da bi otišli u penziju, po Zakonu o rudarsko-metalurškom sektoru, ljudi dobili po 28 doprinosa, a nijedan euro za plate nijesu dobili. Dakle, njima se duguje 28 plata", naglasio je Joković.

Sve ono što je tim radnicima prihvatljivo, ističe, a donese Vlada, prihvatljivo je i za SNP.

"Bićemo na strani radnika, da se ispoštuju, da se bivšim radnicima Fabrike elektroda isplate 28 zaostalih plata. Takođe, da se isplati i radnicima Kombinata aluminijuma, i mi smo u tom dijelu u potpunosti saglasni", zaključio je Joković.

Član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet  i poslanik Bošnjačke stranke Amer Smailović kazao je da podržava najavljenu Vladinu inicijativu ukoliko neko ne bude zakinut, ali ističe kako mu je poznato da postoje nezadovoljni predviđenom raspodjelom otpremnina.

"Koliko čujem, ima dosta nezadovoljnih tom raspodjelom. Tako da ta odluka treba da se preispita", istakao je Smailović.

On je kao primjer istakao fabriku "Imako" u Bijelom Polju.

"Vezano za fabrika "Imako" u Bijelom Polju, oni pripadaju metalskoj industriji, mislim da su se žalili da nisu obuhvaćeni tom mjerom - osim ako se u međuvremenu nešto nije prominjenilo", kazao je Smailović.

On je zaključio da treba podržati sve što je u interesu radnika, te da treba izračunati da to bude ravnomjerno raspoređeno.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније