Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.L.B. [ Mina biznis ]

17. 10. 2021. 13:02   >>  13:05

MEDOJEVIĆ

"Politika zaduži se, pa potroši vodi u bankrot"

Rast zarada može biti održiv samo kroz povećanje produktivnosti ekonomije, odnosno otvaranje novih radnih mjesta u industriji, koja jedino stvara nove vrijednosti i popravlja spoljno-trgovinski i deficit platnog prometa prema inostranstvu, smatra predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

On je kazao da se rast zarada ne može zasnivati samo na ukidanju doprinosa na zdravstvo, čime budžet ostaje bez 190 miliona eura prihoda.

“Kako će se taj iznos nadoknaditi iz drugih prihoda budžeta kada su oni u prvih devet mjeseci ove godine bili 25 miliona eura manji nego u istom periodu 2019. Ako se tome doda da je u odnosu na 2019. bruto domaći proizvod (BDP) pao preko sedam odsto, a broj radnih mjesta oko 30 hiljada, realno je očekivati veći budžetski deficit nego te godine”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je ocijenio da su prazne, nerealne i neozbiljne tvrdnje ministra finansija i socijalnog staranja, Milojka Spajića, da će nedostajećih 300 miliona eura nadoknaditi iz progresivnog oporezivanja većih zarada, kroz akcize i naknade od igara na sreću.

“Kakve će efekte uvođenja progresivnog oporezivanja na visočije zarade imati ta, u principu dobra, mjera zavisi od mehanizma i modela oporezivanja i iznosa stopa oporezivanja, kao i analiza broja oporezivih i iznosa njihovih plata i poreske osnovice. Spajić nije objavio nikakve detalje, niti procjene efekata, što potvrđuje da on ni ne namjerava da to ozbiljno sprovede, već se radi o političkoj propagandi nove partije”, tvrdi Medojević.

On je podsjetio da su akcize na gorivo dostigle maksimalni nivo i da tu nema više prostora za povećanje, jer će to izazvati opravdane proteste građana i privrede, koji inače plaćaju najskuplje gorivo u regionu.

“Akcize na cigarete nema smisla podizati, ako Vlada toleriše (i učestvuje) šverc cigareta. Trenutno se 50 odsto cigareta na tržištu prodaje bez plaćanja akciza i poreza na dodatu vrijednost i država je izgubila za prvih devet mjeseci oko 50 miliona eura prihoda. Svako povećavanje akciza u okruženju gdje je siva ekonomija 50 odsto samo će smanjiti prihode budžeta i povećati udio šverca”, naveo je Medojević.

On je saopštio da je posebni haos u oblasti igara na sreću, jer se decenijama odbija uređivanje te oblasti, a rizik od pranja novca od šverca i kriminala je ogroman.

“Ukupne nadoknade od igara na sreću iznose oko deset miliona eura i tu postoji ogroman prostor za oporezivanje, ali je za to potrebno sistemsko, institucionalno i zakonsko uređenje te oblasti koja je decenijama u sivoj zoni. Spajić nije ni riječ progovorio o tome kako misli da obuhvati realne prihode u ovom sektoru, kako da spriječi skrivanje profita i oporezuje stvarne dobitke, dobitnike i priređivače igara na sreću”, rekao je Medojević.

On smatra da bez strukturnih i sistemskih reformi i jačanja institucija za sprečavanje pranja novca, to je samo prazna priča i jeftini populizam u cilju promocije svoje partije.

“Neozbiljno, diletantski i opasno po stabilnost javnih finansija zemlje”, poručio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније