Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

17. 10. 2021. 07:12 >> 07:12

UOČI SEZONE

CEDIS: Stabilno napajanje zimskih centara

Zimski turistički centri tokom predstojeće zimske turističke sezone trebalo bi da imaju stabilno i sigurno napajanje električnom energijom, osim u slučaju eketremno loših vremenskih uslova, saopšteno je Portalu RTCG iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Podsjećamo, ski centri Kolašin 1450 i Kolašin 1600 tokom prethodne zimske sezone imali su probleme u snabdijevanju električnom energijom usljed, kako je tada pojašnjavano, loših vremenskih uslova.

Zanimalo nas je u kakvom je stanju mreža na skijalištima, te da li će ove godine biti osigurano stabilno napajanje.

Iz CEDIS-a tvrde da u segmentu planiranja i realizacije investicija, kao i održavanja, sa posebnom pažnjom tretiraju elektrodistributivnu mrežu sa koje se napajaju zimski i ljetnji turistički centri.

“CEDIS je sproveo sve pripremne aktivnosti i, osim u slučaju ekstremno loših vremenskih uslova, garantuje adekvatan kvalitet napajanja sa elektrodistributivne mreže koja je u našoj nadležnosti”, kazali su nam iz CEDIS-a.

Kad je u pitanju klašinska opština, kako su kazali, u cilju pripreme za predstojeću zimsku sezonu obavljene su sve aktivnosti na dalekovodima, trafostanicama i niskonaponskim mrežama.

Pojapnjavaju da se Ski centar 1450 Kolašin napaja sa dalekovoda 10 kV “Jezerine”, čija dionica do trafostanice 10/0,4 kV “Rijeka Mušovića”, je u tehnički ispravnom stanju, te da u prošloj godini nije bilo ispada.

“Međutim, dio dalekovoda od trafostanice 10/0,4 kV ‘Rijeka Mušovića’ nije u vlasnistvu CEDIS-a, a samim tim i prekidi koji se dešavaju na toj dionici, nijesu dio naše nadležnoosti. Kako bi doprinijeli rješavanju problema, koji se dominantno u javnosti tretira kao naša odgovornost, upravi Ski centra 1450 je predloženo da se obrate zahtjevom za izdavanje saglasnosti za priključenje na novu TS 35/10 kV ‘Jezerine’, koja se nalazi neposredno pored Ski centra”, istakli su iz CEDIS-a.

Kažu da dalekovod 35 kV “Breza - Rijeka Mušovića” dijelom napaja Ski centar Kolašin 1600, i na dionicama gdje nema spornih imovinsko-pravnih pitanja nema problema sa održavanjem dalekovoda.

“Međutim, na određnim djelovima trase vlasnici zemljišta ne dozvoljavaju pristup dalekovodnim stubovima, pa u tim slučajevima nijesmo u mogućnosti da obavimo zamjenu dotrajale konstrukcije i ovjesne opreme”, saopštio je CEDIS.

Uz napomenu da su na Žabljaku završene gotovo sve pripremne aktivnosti, iz CEDIS-a kažu da je dalekovod koji napaja Ski centar Vučje kod Nikšića u veoma dobrom stanju, te da omogućava pouzdano napajanje.  

Priprema za zimsku sezonu završena je i u ski centrima Lokve i Rožaje i ski centru Turjak: “Očekuje se stabilno i kvalitetno napajanje električnom energijom navedenih centara”.

“Obavljen je obilazak dalekovoda DV 10 kV ‘Lovćen’, koji napaja Ski centar ‘Ivanova Korita’”, navode iz CEDIS-a.

Kažu i da priprema elektrodistributivne mreže za zimsku turističku sezonu podrazumijeva opsežne aktivnosti utvrđene Planom održavanja, sa ciljem obezbjeđivanja maksimalne stabilnosti i kvaliteta u napajanju električnom energijom, naročito na području sjevernih opština, gdje na određenim lokacijama vremenski uslovi imaju ekstremni karakter sa izuzetno nepovoljnim posljedicama po nadzemnu elektromrežu.

 

Na naše pitanje o uloženim sredstvima u revitalizaciju mreže širom zemlje, iz CEDIS-a kažu da je u rekonstrukciju oko 800km (10 kV) dalekovoda do sada uloženo 26 miliona eura.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније