Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

13. 10. 2021. 20:24   >>  20:25 3

JAĆIMOVIĆ

Nije momenat za smanjenje akciza na gorivo

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Danijela Jaćimović kazala je da nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kroz smanjenje akciza na gorivo, što bi ublažilo njihov dalji rast.

Ona je u emisiji Fokus na TVCG kazala je da mnoge evropske zamlje, čiji su metalni sektori najviše pogođeni, odgovor na rast cijena daju kroz odobravanje povoljnih koncesionih kredita, što bi, kaže ona, moglo da bude i odgovor naše vlade.

"Vidim da je u medijima prisutna ideja da se posljedice povećanja cijena goriva mogu ublažiti smanjivanjem akciza, ali budžet mora odnekud da se puni. Budžet kad se sakupe prihodi, rashodna strana se opet vraća građanima i privredi. Možda nije pravi momenat tražiti smanjenje budžetskih prihoda, kad se naša ekonomija još suočava sa posljedicama korona krize", rekla je Jaćimović.

Ukazuje da nas ovako visoka cijena goriva i naftnih derivata dovodi u poziciju da globalna ekonomija mora da razmišlja kakav će to biti energetski sistem u budućnosti. 

Podsjećamo, cijene goriva u Crnoj Gori juče su poskupili 13. put od početka ove godine, a SDP je nedavno obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

"Ako 10 eura uspemo goriva, šest ide na akcize i PDV, a četiri eura je stvarna vrijednost goriva", kazao je ranije SDP-ov Mirko Stanić.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније