Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

PR centar [ B.B. ]

12. 10. 2021. 21:19   >>  21:19 1

ZAKLJUČCI DIGITALNOG SAMITA

5G tehnologiju moraju podržati i vlade i preduzeća

U državama Zapadnog Balkana povezivanje ostaje izazov, jer upotreba interneta u domaćinstvima još uvijek nije na zadovoljavajućem nivou, a iako postoji snažna posvećenost ubrzanju implementacije 5G tehnologije i vještačke inteligencije, to moraju podržati svi ključni akteri, uključujući vladu i preduzeća, zaključak je drugog dana četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, čiji je organizator Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Državna sekretarka u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović, kazala je, sumirajući zaključke, da su danas pobjednici regionalnog online takmičenja predstavili svoja digitalna rješenja sa fokusom na pametne gradove, zelene gradove, rješenja za e-zdravlje, socijalno preduzetništvo, pa čak i poljoprivredu.

"Danas je povezivanje važno koliko i voda i struja. Jedna četvrtina stanovništva nema pristup internetu kod kuće. Djevojčice više nego dječaci, osobe sa invaliditetom i etničke i jezičke manjine u posebnom su riziku da budu izostavljene. Postoji i snažna podjela između grada i sela, koja pored socioekonomskog statusa predstavlja veliku prepreku povezivanju“, rekla je Banović.

Kazala je da bi se te prepreke prevazišle, mora biti uspostavljena infrastruktura.

"Na primjer, moramo povećati broj računara u školama, jer postoji nedostatak uređaja. Potrebno nam je više ulaganja, uključujući osiguravanje širokopojasnog pristupa internetu u ruralnim i udaljenim područjima. Ali takođe moramo uravnotežiti čvrstu i meku infrastrukturu, što znači ulaganje ne samo u širokopojasnu vezu i 5G mreže, već i u digitalne vještine, obrazovne strategije, pravni okvir, zaštitu podataka i pokretanje inovacija u životnoj sredini“, navela je Banović.

Kazala je da je danas poručeno i da će 5G i vještačka inteligencija imati dubok i pozitivan transformacioni uticaj na naše živote, ekonomiju i životnu sredinu, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i u cijelom svijetu.

Kazala je da vlade moraju preuzeti vodeću ulogu i stvoriti uslove za ulaganje pružajući regulatornu podršku i dugoročne planove za primjenu 5G tehnologije, AI i interneta stvari.

"Da bi digitalna rješenja funkcionisala, moraju biti upotrebljiva i prihvaćena svuda. Izgradnja tehnologije je važna, ali je još važnija izgradnja povjerenja u rješenja za digitalni identitet“, rekla je Banović.

"Konačno, posljednja panel diskusija bila je usredsređena na saradnju između vlada i industrije u oblasti sajber bezbjednosti. Iako je digitalna transformacija pomogla poboljšanju rada institucija, donijela je i mnoge izazove, posebno u pogledu sigurnosti na mreži. Da bismo mogli da koristimo digitalne usluge, moramo da se uvjerimo da su bezbjedne“, rekla je Banović.

Vlade i industrije, kako je dodala, igraju ključnu ulogu u tome.

Posljednji dan Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana biće održan sjutra.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održava se kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније