Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ I. P. ]

11. 10. 2021. 13:07   >>  13:46 5

STANIĆ

Rast cijena goriva usloviće inflaciju i poskupljenja

Portparol SDP-a Mirko Stanić ocijenio je da bi do kraja godine cijene goriva mogle dostići rekordan nivo od uvođenja eura, što će usloviti rast cijena i udar na standard građana.

On je na presu povodom 13. poskupljenja cijena goriva u Crnoj Gori od početka godine rekao da su očekivanja da bi cijene do kraja godine mogle dostići rekordan nivou otkad se mjeri u eurima posljednjih 20-ak godina.

"Sve to može dovesti do lančane reakcije koja će usloviti rast svih cijena u zemlji, prehrambenih artikala, svih usluga vezanih za prevoz, taksi usluga, troškova autobuskog prevoza, što će za posljedicu imati galopirajuću inflaciju i udar na standard svih građana, bez obzira za koga glasaju", rekao je Stanić.

SDP je, ponovio je Stanić, obnovila inicijativu za smanjenje akciza na gorivo, ali ona sedam mjeseci stoji u Skupštini i ne dolazi na red.

"SDP će poslati molbu svim poslaničkim klubovima da se zakaže hitna sjednica Skuštine Crne Gore sa tačkom dnevnog reda Zakon o izmjenama i dopunama dnevnog reda” izjavio je Stanić.

Vlada Crne Gore, kako je kazao, ne pokazuje ni mrvicu želje da se ovo stanje koje je alarmantno ispravi.

“Ukoliko se hitno ne smanje akcize, desiće se galopirajući rast cijena svih usluga. Zbog toga će prosječna plata pasti do 10 odsto. Mi tražimo da se akcize smanje na nivo koji imaju susjedne države. Ako sipamo 10 eura goriva, šest ide na akcize i PDV, a četiri eura je stvarna vrijednost goriva. Upravo zbog ovakvih akciza u Crnoj Gori je danas gorivo skuplje nego u Luksemburgu, Češkoj, Poljskoj. Cijena dizela kod nas je 1,30 eura, dok je u BiH 1,16, a u S. Makedoniji 1,06 eura” poručio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније