Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Mina business [ I. P. ]

06. 10. 2021. 17:31 >> 17:32

BREGU SAOPŠTILA

Vrijeme je za niže cijene rominga između ZB i EU

Krajnje je vrijeme da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana (ZB) ocijenila je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu, dodajući da je to rješenje korisno kako za operatere, tako i za krajnje korisnike.

Ona je to kazala na samitu Zapadnog Balkana i EU na Brdu kod Kranja, u Sloveniji.

Bregu je rekla da dok programi regionalne saradnje jačaju, a izazovi postaju sve veći, svakodnevno se svjedoči tome da se ne može dozvoliti zastoj u procesu saradnje šest ekonomija ZB.

„Postojeći oblik saradnje koji pokušavamo omogućiti zavisi od snažne perspektive. Evropska perspektiva Zapadnog Balkana, u regionalizovanom svijetu, je upravo ona koja, dogoročno gledano, može proces saradnje učiniti korisnim za sve“, dodala je Bregu.

Kako je saopšteno iz RCC, učesnici samita EU i ZB, potvrdili su Deklaraciju kojom se pozdravlja plan stvaranja uslova i postavljaju jasni ciljevi za smanjivanje cijena rominga između EU i ZB.

„Zajedno sa vladama šest ekonomija ZB i Evropskom komisijom, mi smo u Vijeću za regionalnu saradnju napravili dobar, usklađen i pragmatičan plan kojim se utire put za smanjivanje cijena rominga koji će nas u periodu od pet godina približiti domaćim cijenama“, kazala je Bregu.

Prema njenim riječima, koristi započinjanja tog procesa su očigledne.

„Sada je na svima nama ovdje prisutnim da proaktivno, javno i složno pozovemo i potaknemo operatere da, u tom smislu, odlučno rade zajedno“, dodala je Bregu.

Ona je rekla da je uz kontinuiranu podršku RCC region bezuslovno realizovao politiku ukidanja besplatnog rominga na ZB u potpunosti zasnovanu na politici EU.

„Ako ćemo s vremenom preuzeti suštinu onoga što se zove postepeno uvođenje evropskih politika onda je krajnje vrijeme da se počne sa smanjivanjem cijena rominga između EU i ZB“, rekla je Bregu.

Prema njenim riječima, nijedna tržišna logika, a posebno u vrijeme kada i sama EU produžava svoj uspješan režim besplatnog rominga, ne može objasniti maloprodajnu maržu operatera sa ZB od preko 700 odsto iz 2020. godine.

„Stabilan put smanjivanja cijena rominga je rješenje koje je korisno za sve, kako operatere tako i krajnje korisnike. Ovaj program kojim se smanjuju cijene i otklanjaju prepreke treba nadahnuti i potaći i druge zajedničke programe Evropske unije i Zapadnog Balkana“, rekla je Bregu.

Kako je saopšteno, ona se osvrnula i na ogroman značaj usklađivanja priznavanja akademskih i stručnih kvalifikacija radi olakšavanja postupka uzajamnog priznavanja kvalifikacija između EU i ZB za mlade sa tog područja.

Iz RCC kazali su da je prosječna maloprodajna cijena prenosa podataka i korištenja interneta za građane ZB prilikom rominga u EU bila 43 puta veća od cijene unutar regiona.

„Dok je cijena odlaznih poziva bila 5,6 a cijena tekstualne poruke 6,5 puta veća, pokazuje Izvještaj o romingu između ZB i EU koji je danas objavilo Vijeće za regionalnu saradnju“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније