Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J. [ Dan ]

30. 09. 2021. 07:26 >> 07:27

BOGAVAC I ĆULAFIĆ

Izgradnja autoputa privući će strane investitore

Čelnici beranske i andrijevičke opštine smatraju da će izgradnjom autoputa Bar – Boljare doći do sveukupnog napretka Vasojevića i čitave Limske doline. Oni su, u razgovoru za "Dan", istakli da će realizaciom pomenutog projekta biti uspostavljena odgovarajuća saobraćajna komunikacija s većim centrima u okruženju i da će to samo po sebi pokrenuti razvojne investicije.

"Stagnacija sjevernog regiona proističe svakako i zbog neodgovarajuće saobraćajne povezanosti ove oblasti s većim centrima u okruženju, jer bez dobrih i modernih puteva nema ni ekonomskog razvoja. Zato se iskreno nadam i vjerujem da će izgradnjom autoputa kroz Crnu Goru i naši krajevi početi da se pridružuju razvijenim sredinama. Na to, svakako, navodi i zaključak koji ukazuje da će se autoputem od Berana do Podgorice i Primorja, kao i do granice sa Srbijom stizati znatno brže i lakše. Tako se stvara šansa za pokretanje jednog čitavog lanca razvojnih djelatnosti koje podrazumijevaju i otvaranje proizvodnih pogona i instaliranje uslužnih kapaciteta. To će svakako doprinijeti i razvoju turizma, jer ćemo imati znatno veći priliv gostiju nego što je to dosad bio slučaj", smatra predsjednik opštine Berane Tihomir Bogavac.

On je dodao da će i put koji se gradi od Berana do Kolašina preko Jelovice dati sveukupni razvojni zamajac tim krajevima.

"Na budući autoput naslanjaće se i put koji, prolazeći kroz živopisne predjele rejona Bjelasice, od Berana vodi do Kolašina. Završni radovi na dionici tog puta su u toku, tako da ćemo uskoro imati još jednu saobraćajnicu koja je od izuzetnog značaja za sjeverni region. Sve to ukazuje da država Crna Gora treba da upregne sve svoje kapacitete kako bi ubrzala izgradnja autoputa koji treba da predstavlja našu razvojnu žilu kucavicu", istakao je Bogavac.

S njim je saglasan i predsjednik opštine Andrijevica Željko Ćulafić, koji se nada da će izgradnja autoputa prije svega zaustaviti izraženi odliv stanovništva sa područja Vasojevića.

"Narod je iz naših krajeva godinama odlazio u neke druge sredine i zbog loše infrastrukture. Ta migraciona kretanja su u poslednje vrijeme poprimila zabrinjavajući karakter. Takvi negativni trendovi se mogu zaustaviti samo realizacijom krupnih razvojnih projekata kao što je izgradnja autoputa. Hoću da se nadam da se na izgradnju autoputa, koji treba da prođe kroz Andrijevicu, neće predugo čekati, jer ta investicija u dobroj mjeri može da otvori novu razvojnu stranicu Vasojevića", ističe Ćulafić.

Prema njegovom mišljenju, autoput bi u Andrijevicu mogao da privuče direktne strane investicije.

"Ko god dođe u naše krajeve, od turista do investitora, oduševljava se prirodnim resursima kojima raspolažemo. Međutim, svi oni ukazuju da loša saobraćajna povezanost s ostatkom svijeta u dobroj mjeri sputava privrednike sa strane da ulažu svoj kapital na području Andrijevice. To znači da bi izgradnja autoputa sa sobom dovela i strani kapital na osnovu kog bi se pokrenuli brojni poslovi", ocijenio je Ćulafić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније