Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

02. 12. 2013. 12:50 >> 13:38
1

PRIJEDLOG BUDŽETA

Za autoput zaduženje do 800 miliona?

Vlada se, prema predloženom budžetu za narednu godinu, za finansiranje izgradnje autoputa Podgorica – Kolašin može zadužiti kod kineske Exim banke ili druge finansijske insititucije do 800 miliona eura.

"Od tog iznosa 100 miliona eura će biti efektivno u narednoj godine. Preostala sredstva za finansiranje potrebe izgradnje autoputa postaće efektivna prema dinamici izgradnje, što će biti definisano za svaku godinu godišnjim zakonima o budžetu”, navodi se u Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu koji je Vlada usvojila na sjednici u četvrtak.

Prema predloženom zakonu, Vlada će potpisati kredite aranžmane ili će postati efektivni, u iznosu do 68 miliona eura.

Vlada će u toku naredne godine potpisati kreditne aranžmane sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za projekat Unaprijeđenja obrazovanja u iznosu do deset miliona eura, kao i dva sa Evropskom investicionom bankom (EIB) za projekte Rekonstrukcije puteva i mostova i Vodosnadbijevanja i otpadne vode, oba takođe do deset miliona.

Vlada će, kako se navodi, potpisati i kreditni aranžman sa Svjetskom bankom (SB) za projekat Upravljanja i finansiranja zdravstvenog sistema i poboljšanja dostupnosti zdravstvenih usluga i finansijskog održivosti sistema i izgradnje Infektivno – dermatološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, u visini do 12 miliona eura.

Kreditni aranžman biće potpisan sa SB i za projekat Unaprijeđenja poreske administracije u iznosu do šest miliona eura i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za projekat Unaprijeđenje lokalnih puteva u visini do 20 miliona eura.

Predlogom zakona o budžetu je predviđeno i da se Vlada može zadužiti za finansiranje deficita, servisiranje duga i stvaranja fiskalne rezerve za narednu godinu, u iznosu do 230 miliona eura. To će biti obezbijeđeno kroz emisiju obveznica na stranom tržištu, izdavanje domaćih obaveznica i državnih zapisa ili kreditnim aranžmanima sa domaćim i stranim finansijskim i ostalim institucijama.

“Vlada se u narednoj godini može zadužiti radi otkupa i refinansiranja državnog duga, maksimalno do visine postojećeg državnog duga, a što će biti obijezbeđeno kroz emisiju obveznica ili zaključenja bilateralnog aranžmana”, objasnili su iz Vlade.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније