Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

24. 09. 2021. 23:10   >>  23:11 3

RADNICI ZABRINUTI

"Ako se Rudnik ugasi, Pljevlja nemaju budućnost"

Da je rudarski hljeb sa sedam kora i danas kažu zaposleni u pljevaljskom rudniku, gdje je obilježen 24. septembar - Dan rudara Crne Gore. Problema u poslovanju ima, a radnici su dodatno zabrinuti i za opstanak rudnika, za koji su vezane sudbine brojnih pljevaljskih porodica.

Posljednji radni dan ove sedmice praznik je crnogorskih rudara, ali u pljevaljskom Rudniku uglja nema odmora Radimo po smjenama, nema praznika, nema odmora...

Rudarski hljeb, uprkos savremenoj mehanizaciji, i dalje ima sedam kora.

Je li oporija ona ljetnja na plus 40 ili zimska na minus 20...

"Po meni je gora zimska jer su loši uslovi za rad, lošiji putevi, teže je raditi, hladnoće velike", priča za TVCG Nebojša Gospić, damperista.

Sudbina Rudnika usko je vezana za Termoelektranu čiji se opstanak dovodi u pitanje zbog skupe proizvodnje usljed rasta cijena CO2 kredita i fjučersa, ali i još skuplje ekološke rekonstrukcije.

Izvršni direktor Rudnika Milan Lekić upozorava da bi uvoz struje mnogo više koštao od ekološke rekonstrukcije TE. On kaže da su zbog naslijeđenih problema ostvareni nešto slabiji rezultati ali da avgustovski rekordi u proizvodnji otkrivke ulivaju poslovni optimizam. To osjećanje kod radnika dijelom narušava zabrinutost, zbog učestalih priča o isplativosti rada TE. 

"Mi smo žestoki protivnici svih ovih ideja. Nama je svima u interesu da Rudnik i TE što duže rade jer mnogo je porodica vezano za Rudnik, maltene čitav grad živi od tih plata... Ako se Rudnik ugasi bojim se da Pljevlja nemaju budućnost", kaže Gospić.

Pljevaljski Rudnik je povodom Dana rudara nagradio najbolje u kompaniji, ali ni praznično slavlje nije uticalo da se umanji udarnički rad na kopovima.

Dejan Kandić, RTCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније