Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

21. 09. 2021. 14:10   >>  14:13

NORVEŠKA CRNOJ GORI

Za dalji razvoj ekonomije milion eura naredne dvije godine

Danas je počela druga faza projekta "Norveška za vas – Crna Gora" kojim je za dalji razvoj eokonomije Kraljevina Norveška opredijelila iznos od million eura, za naredne dvije godine.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, govorio je danas na događaju povodom obilježavanja početka realizacije druge faze projekta "Norveška za vas – Crna Gora".

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomskog razvoja, za realizaciju ove faze projekta, Kraljevina Norveška opredijelila je iznos od million eura, za naredne dvije godine.

“Rezultati uspješne realizacije I faze projekta koji su u konačnom imali poboljšanje lokalne infrastrukture, unapređenje konkurentnosti malih biznisa i povećanje zaposlenosti, mahom iz ranjivih grupa, predstavljaju dobar osnov za razmatranje naših daljih aktivnosti”, kazao je Milatović.

On je dodao da II faza ovog projekta ima za cilj da pruži podršku daljem razvoju inovacija, mikro, malih i srednjih preduzeća, i kao takva osmišljena je da podrži Vladu Crne Gore u ubrzanju pametnog rasta, transformacije i diverzifikacije naše ekonomije.

“Tokom naredne dvije godine implementacije ovog projekta, očekuje se da će se povećati efikasnost i efektivnost podrške za razvoj i transformaciju sektora MMSP i povećati institucionalni, organizacioni i administrativni kapaciteti institucija ekosistema za implementaciju inovacija i politike pametne specijalizacije”, istakao je ministar i dodao da u dijelu koji se odnosi na unapređenje ekosistema inovacija, projekatom se podrazumijeva podrška sekretarijatu Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju, Fondu za inovacije i Naučno-tehnološkom parku, zatim uspostavljanje i podrška Kancelariji za transfer tehnologija i uspostavljanje procedura i koordinacije između institucija u sistemu inovacija.

Nadalje, on je ocijenio da u okviru podrške razvoja MMSP, ovaj projekat podrazumijeva aktivnosti pružanja tehničke podrške Ministarstvu ekonomskog razvoja u cilju bolje implementacije, monitoringa i evaluacije programa podrške preduzećima, kao i organima lokalne samouprave ka istom cilju.

"S obzirom na brojne aktivnosti i postavljene ciljeve Vlada Crne Gore u oblastima koje su ključni za razvoj crnogorske privrede, Ministarstvo ekonomskog razvoja je intenzivno radilo, kako bi uprkos svim izazovima, stvorilo pretpostavke da se krene sa implementacijom podsticajnih mjera za inovacije već početkom oktobra, ali i na uvođenju brojnih drugih novina i reformi, koje će uskoro predstaviti inovativnoj zajednici i cjelokupnoj crnogorskoj javnosti", navodi se u saopštenju.

Milatović se zahvalio na dosadašnjoj finansijskoj podršci Vladi Kraljevine Norveške, i UN organizacijama kao implementatorima na projektima što predstavlja dodatnu vrijednost preduzetim naporima za kreiranje povoljanog ambijenta za ekonomski razvoj baziran na znanju i malom biznisu.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja nastaviće da bude kredibilan partner daljem razvoju saradnje sa međunarodnim partnerima i u potpunosti posvećeno ispunjenju agende Vlade Crne Gore”, zaključio je ministar.

Ministar Milatović je, sa ostalim učesnicima, ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori Jornom Eugen Jelstom, stalnim koordinatorom UN u Crnoj Gori Peterom Lundbergom, direktoricom višedržavne kancelarije UNOPS Srbije Mikela Telatinom i stalnom predstavnicom UNDP u Crnoj Gori Daniela Gasparikovom, nakon konferencije potpisao Izjave o posvećenosti sprovođenju projekta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније