Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: rtcg.me [ Autor: I. P. ]

21. 09. 2021. 09:02   >>  17:11 1

DAMJANOVIĆ

Naplaćeno 97,5% poreza i doprinosa iz 2019.

Direktor Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović saopštio je da je ukupna bruto naplata poreza i doprinosa od početka godine do 15. septembra na 97,5 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Govoreći jezikom brojki, ona je tokom ove godine 787 miliona eura, za razliku od 807 miliona eura iz 2019.

"Dakle, nešto je niža u totalu za 20-ak miliona eura. Kada znamo da je 2021. godina pandemije, ograničenih ekonomskih tokova, da je sezona bila sjajna, ali kratka, da nije bilo predszone, mislim da su ovo dobri rezultati, ali se uvijek može bolje", rekao je Damjanović u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

On je istakao da raduje to što je nivo naplate doprinosa na nivou od 100 odsto u odnosu na 2019, što govori o tome da je zadržana radna snaga.

Naplata od akciza na nivou 2019.

Naplata PDV-a je, kaže, na nivou 92 odsto u odnosu na 2019. što, smatra on, nije loša cifra.

"Ohrabruju rezultati, to je posljedica napora koji su napravljeni unutar same Uprave prihoda i carina", istakao je Damjanović.

Naplata prihoda od akciza je gotovo ista kao 2019. godine i iznosi oko 180 miliona eura. 

"Raduje da je sivo tržište cigareta sada značajno smanjeno, o čemu svjedoči da su cijene cigareta na sivom tržištu gotovo kao one u legalnoj prodaji", rekao je Damjanović.

Kad je u pitanju akcizna politika, on je rekao da je za očekivati da se dobiju nova akcizna pravila, jer se sprema budžet za narednu godinu koji mora da prati neke akcizne korekcije.

Fiskalizovano oko 90% obveznika

Govoreći o efektima elektronske fiskalizacije, Damjanović je rekao da je oko 24.000 obveznika fiskalizovano, što je oko 90 odsto aktivnih poreskih obveznika.

"Za ovih deset odsto koje intenzivno tražimo i nalazimo kroz kontrolu primijenićemo najoštrije sankcije", najavio je Damjanović.

On je rekao da će zaživjeti i ono pravilo da ko nije dobio fiskalni račun nije u obavezi ni da plati.

Kad su u pitanju finansijski efekti elektronske fiskalizacije, Damjanović je rekao da je do sada izdato oko 117 miliona računa, čiji je promet oko 3,8 milijardi eura.

"A ukupan PDV iskazan po tim računima je oko 500 miliona. I već se vide efekti fiskalizacije, koji doprinose poreskoj disciplini i uvećanju budžetskih prihoda", rekao je Damjanović.

Nedovoljan broj inspektora

Broj inspektora sa kojima raspolažu nije dovoljan za neophodne kontrole, kaže Damjanović, navodeći da je bilo ugostitelja koji su potkradali državu ne izdajući fiskalne račune.

"U totalnoj improvizaciji uspjeli smo da napravimo rekordne rezultate", rekao je Damjanović.

Poreski dug je na kraju godine bio oko 470 miliona eura, "uključujući i onih 30 miliona od e-komerca".

"Dug je porastao tokom 2020. otprilike koliko je pao BDP. Taj dug govori da je dio privrede posrćući pod pandemijom uvećao dug po pitanju naplate doprinosa. Radimo sve da objasnimo dijelu privrede da se doprinosi moraju platiti i da se mora ići na rezove", rekao je Damjanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније