Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

B.Č.J.

20. 09. 2021. 10:33 >> 10:35
4

ČELANOVIĆ

Izmišljen prihod od turizma, ekonomija ne postoji

Funkcioner Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Miloš Čelanović kazao je da je Vlada Crne Gore izmislila 700 miliona eura prihoda od turizma, navodi da je spoljnotrgovinski deficit uvećan i dodaje da ekonomija u našoj zemlji ne postoji. Ističe da su ovu turističku sezonu iznijeli turistički privrednici na svojim leđima. O ekonomskom preporodu, kaže, najbolje govori 11 hiljada nezaposlenih, rast cijena nepostojanje direktnih stranih investicija.

Čelanović je to kazao komentarišući koje je juče iznio ministar ekonomije Jakov Milatović koji je na Tviteru naveo da je ekonomski oporavak u Crnoj Gori u prethodnih par mjeseci vidan i iznio neke makroekonomske podatke.

Funkcioner SD-a je kazao da je Milatović svoje izlaganje "o ekonomskom procvatu" počeo turizmom i poređenjem ove godine sa 2020-om kada je, kako dodaje, cijeli svijet bio u potpunoj blokadi i turizma praktično nije ni bilo.

"Samo ste zaboravili rashodnu stranu ove sezone koja će kada se saberu troškovi zdravstvenog sektora koji je na koljenima, zagađenja životne sredine, održavanja preopterećene putne infrastrukture, komunalnih djelatnosti itd. uveliko premašiti i ovih izmišljenih 700 miliona kojih nema ni na vidiku", kazao je Čelanović.

Komentarišući podatke o povećanom izvozu za 35 miliona eura, Čelanović kaže da je Milatović zaboravio da saopšti da je uvoz za isti period povećan za 135 miliona eura.

"Suma sumarum, spoljno-trgovinski deficit je uvećan. Bravo eksperti", dodao je.

Tvrdi da je suficit u budžetu nastao tako što kapitalnih investicija, od konstituisanaj nove Vlade, nije bilo.

"Rashodna strana u kapitalnom budžetu ove Vlade je 0. To znači da ekonomija (za koju ste Vi zaduženi) ne postoji", kaže Čelanović.

Dodaje da o transparentnosti Vlade najbolje govore, kako je kazao, tajna zaduživanja i ugovori bez javnih poziva i tendera.

"Do kojih ne mogu doći ni institucije i dobro organizovane nevladine organizacije, a kamoli građani koji bi po zakonu imali pravo na uvid", navodi Čelanović.

Funkcioner SD-a je istakao i da je ova turistička sezona bila nepripremljena i dodaje da su je iznjeli turistički privrednici na svojim leđima.

"Programski budžet ste usvojili u junu, a implementaciju počeli u julu i bili jedina Vlada u Evropi koja nije imala budžet do sedmog mjeseca. Time ste upropastili poljoprivredni sektor, uzdrmali zdravstvo i loše pripremili turističku sezonu. Ovu sezonu su iznjeli turistički privrednici na svojim leđima, a ne vi", kazao je Čelanović.

Govoreći o "ekonomskom preporodu" postavio je pitanja: "Žašto je broj nezaposlenih veći za 11.000? Žašto cijene osnovnih životnih namirnica i nafnih derivata rastu na sedmičnom nivou? Zbog čega nemamo nijednu direktnu stranu investiciju?, nema odgovora na ova pitanja još par mjeseci, dok se ne raziđete i pustite Crnu Goru iz okova nesposobnosti! Ova Vlada mora pasti", zaključio je Čelanović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније