Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Izvor: Pobjeda [ I. P. ]

20. 09. 2021. 07:41   >>  07:42

NA KRAJU AVGUSTA

CBCG: Dug po stanovniku 2.410 eura

Prosječna zaduženost po glavi stanovnika Crne Gore na kraju avgusta je iznosila 2.410 eura, a obuhvatala je ukupan dug po osnovu kredita, kreditnih kartica i minusa na računima koje su odobrile banke i mikrofinansijske institucije, saopšteno je iz Centralne banke.

Podaci vrhovne monetarne institucije pokazuju da je dug fizičkih lica za kredite bankama i mikrofinansijskim institucijama 31. avgusta bio 1,5 milijardi eura.

Građani su posljednjeg dana prošlog mjeseca za kreditne kartice dugovali 14,3 miliona eura, a po osnovu overdrafta, odnosno dozvoljenog minusa na računima, 20,3 miliona.

Kredit ima 122.920 građana

Na pitanje je li i koliko porasla zaduženost crnogorskih građana u odnosu na isti uporedni period prošle godine, u CBCG su kazali da je ukupan dug zabilježio rast od 2,6 odsto.

"Upoređivanjem podataka o zaduženosti fizičkih lica na 31. avgust ove godine sa stanjem na isti dan 2020. dolazimo do zaključka da se ukupni dug fizičkih lica po osnovu kredita, kreditnih kartica i overdrafta povećao za 38 miliona eura u jednogodišnjem periodu", saopštili su Pobjedi iz CBCG.

U Kreditnom registru CBCG prijavljeno je da su na kraju avgusta 122.920 fizičkih lica dužnici bankama po osnovu kredita. To govori da svaki od zaduženih građana u prosjeku duguje 12.203 eura.

Ukoliko ukupan broj stanovnika Crne Gore, kojih je prema podacima Monstata sa posljednjeg popisa 625.266, podijelimo sa brojem onih koji su kreditno zaduženi kod banaka, dolazimo do podatka da kredit ima svaki peti stanovnik.

Zaduživanje karticama najskuplje

Građani se najčešće zadužuju dugoročno, dok kreditima uglavnom rješavaju stambeno pitanje. Kriterijumi na osnovu kojih su banke odobravale stambene kredite stanovništvu pooštreni su u drugom ovogodišnjem kvartalu.

Očekuje se da će oni biti ublaženi do kraja godine, dok će se pooštriti standardi za potrošačke i druge vrste kreditnih zaduženja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније