Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

16. 09. 2021. 16:08 >> 16:09
1

MKI POZIVA NA OPREZ

Razmotriti smanjenje akciza na gorivo

Iz Unije poslodavaca pozivaju Vladu da razmotri smanjenje akciza na gorivo kako bi se amortizovalo povećanje cijena. S druge strane, iz Ministarstva kapitalnih investicija kažu da s takvim zahtjevima treba biti oprezan zbog negativnog uticaja na državni budžet. Rješenje bi bilo, kako kažu, u formiranju strateških rezervi naftnih derivata.

Gotovo svakih 15 dana kada dođu na pumpu, građane čeka sve veća cijena goriva. Za neke udar na džep građana, dok pojedine to baš i ne dotiče.

Iz Unije poslodavaca Crne Gore napominju da su na udaru i preduzeća posebno u transportnom sektoru.

"Ne sumnjam da će doći do porasta njihovih usluga, a opet se vraćamo na početak priče da porast cijene koštanje proizvoda i usluga onih kompanija koji svoju cijenu koštanja formiraju na osnovu cijene goriva platiće privreda, a potom i građani", istakao je Slobodan Milatović iz UPCG.

Zato apeluju na nadležne organe da razmisle o smanjenju akciza na gorivo, koje se, kako navode, mogu nadomjesti naplatom poreza tamo gdje ima osnova za to. Iz Ministarstva kapitalnih investicija svjesni su da rast cijene goriva negativno utiče i na privredu i na građane.

"Prosto rečeno manja cijena manje akcize i manji porezi na gorivo može potencijalno da znači manje novca za penzionere za zdravstvo za prosvjetu i slično tako da tu treba biti oprezan", kazao je Draško Lončar iz MKI.

Iz tog resora poručuju da je u izradi zakon koji predviđa formiranje strateških rezervi naftnih derivata, a očekuje se da se uskoro nađe u skupštinskoj proceduri. To bi, kažu, Crnu Goru učinilo nezavisnijom od promjena na svjetskim tržištima, a promjene cijena goriva dešavale bi se rjeđe - na četiri do šest sedmica.

"Imamo mogućnost da zalihe naftnih derivata držimo u nekakvim, da kažem, uslovno rečeno u skladištima. U ovom trenutku na žalost, u Crnoj Gori još ne postoji infrastruktura gdje bi se naftni derivati mogli skladištiti, ali postoji mogućnost da se privremeno bar dok se ta infrastriuktura ne stvori da se skladišti u zemljama EU koji su naši partneri, dakle privremeno, dok sami ne uspostavimo kapacitete za skladištenje", naveo je Lončar.

Posmatrajći aktuelne cijene benzina u regionu, naša zemlja nalazi se na drugom mjestu. Najskuplji benzin je u Hrvatskoj, a najjeftiniji u Bosni i Hercegovini.

Zanimljiv podatak na koji smo naišli na sajtu "Global petrol prices" na kojem se nalaze trenutne cijene goriva svuda u svijetu jeste da trenutna cijena dizela u Crnoj Gori ista je kao i ona na Malti. Treba napomenuti da je Malta država koja ima nešto manje stanovnika od Crne Gore, gotovo duplo veći BDP i oko četiri puta manju stopu nezaposlenosti.

Ana Popović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније