Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina biznis [ M.L.B. ]

13. 09. 2021. 18:44 >> 18:53

DO 27. FEBRUARA

Konsultacije o izradi Programa ekonomskih reformi

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja objavilo je javni poziv za konsultacije povodom izrade Programa ekonomskih reformi (PER) od naredne do 2024. godine.

„Ovaj značajni dokument treba da bude dio kolektivnog konsenzusa o ekonomskim pitanjima te pozivamo zainteresovane da se uključe već u početnoj fazi izrade PER-a“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predlozi i sugestije mogu se dostavljati na e-mail adresu jasna.hodzic@mif.gov.me, najkasnije do 27. septembra.

„Takođe, PER2022 će biti predmet javne rasprave kroz razmjenu informacija i učestvovanje zainteresovanih davanjem predloga, sugestija i komentara. Time će se kreirati prostor za dijalog i saradnju, u cilju unapređenja teksta Nacrta programa ekonomskih reformi za period od naredne do 2024. godine, a čija je izrada predviđena ovogodišnjim Programom rada Vlade“, rekli su iz Ministarstva.

Dinamika izrade tog dokumenta u potpunosti je usklađena sa pripremom Programa ekonomskog oporavka, Fiskalne strategije, kao i budžeta za narednu godine.

„Program ekonomskih reformi obuhvata ekonomsku politiku Crne Gore za narednu godinu i srednjoročni period, uvažavajući smjernice i preporuke Evropske komisije, što je i osnov ekonomskog dijaloga u procesu EU integracija“, rekli su iz Ministarstva.

Istovremeno, PER sadrži sveobuhvatnu agendu strukturnih reformi koja prikazuje javne politike u izabranim oblastima ekonomskog sistema, a kojima se doprinosi rastu i razvoju, te povećanju konkurentnosti domaće ekonomije.

„U skladu sa nacrtom smjernica za izradu PER-a za period od naredne do 2024. godine, strukturne reforme obuhvataju oblasti - upravljanje javnim finansijama, zelena tranzicija, digitalna transformacija, poslovni ambijent i smanjenje neformalne ekonomije, istraživanje, razvoj i inovacije, reforme za ekonomsku integraciju i reformu energetskog tržišta. Uključena je i reforma tržišta saobraćaja, kao i oblasti poljoprivreda, industrija i usluge, obrazovanje i vještine, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija te sistem zdravstvene zaštite“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da, kao doprinos ispunjavanju prioriteta koji se odnose na ekonomski dijalog sa Evropskom komisijom i članicama Evropske unije, a u vezi sa pripremom tog važnog dokumenta, cijene značajnim zainteresovanost i komunikaciju sa predstavnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima privatnog sektora, civilnog društva, NVO sektora, akademske zajednice, lokalne samouprave i građana.

U organizaciji Ministarstva finansija i socijalnog staranja, uz podršku Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), održan je sastanak sa predstavnicima privrednih udruženja, sindikata, ambasada, Delegacije EU u Crnoj Gori, Svjetske banke, lokalnih samouprava, akademskih zajednica, nevladinih organizacija i drugih zainteresovanih strana.

„Proces izrade PER-a podržan je kroz projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, koji podržava Ministarstvo finansija Slovačke, a sprovode Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore i UNDP“, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније