Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ M.L.B. ]

13. 09. 2021. 15:26   >>  15:49 1

PKCG

Ugostitelji diskriminisani, nastaviti sa subvencijama

Nove epidemiološke mjere negativno će uticati na poslovanje ugostitelja i Ministarstvu zdravlja se predlaže da sagleda mogućnost njihove izmjene, saopšteno je na sjednici Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore.

Kako je saopšteno iz PKCG, pored aktuelnih epidemioloških mjera, na sjednici su razmotreni rezultati i izazovi ljetnje sezone i stopa PDV-a u ugostiteljstvu.

Sekretarka Sanja Marković je ukazala da privreda nije bila, u mjeri u kojoj je to trebalo, konsultovana prilikom donošenja epidemioloških mjera zbog čega će pojedine biti teško implementirati u praksi.

"Ocjena članova Grupacije je da su ugostitelji diskriminisani u odnosu na ostale djelatnosti u Crnoj Gori i dovedeni u neizvjesnost i krajnju neodrživost poslovanja, jer je samo zaposlenima u ugostiteljstvu potrebno da posjeduju: digitalni Covid sertifikat, negativni PCR ili BAT test ili potvrdu o prebolovanom Covidu 19", saopšteno je iz PKCG.

Kako navode, uz hronični manjak radne snage u ugostiteljstvu, ovako sročene epidemiološke mjere dodatno
ugrožavaju poslovanje ugostitelja.

"Upravo je ovo jedna od mjera koja se ne može odmah implementirati. Trebalo je ostaviti rok zaposlenima u ugostiteljstvu da ispune ovaj uslov, smatra Marković.

Prema njenim riječima, ugostitelji su prepoznati kao jedini čiji zaposleni moraju imati Covid propusnice.

"Zdravstvene, epidemiološke mjere koje se donose ne smiju biti selektivne, moraju biti jasno definisane, razumljive, sa unaprijed određenim vremenskim rokom zbog prilagođavanja, te ih mora pratiti adekvatna ekonomska podrška privredi zbog poslovne neizvjesnosti. Stoga, prije donošenja epidemioloških mjera treba konsultovati poslovnu zajednicu i ostaviti dovoljno vremena za prilagođavanje i implementaciju", saopštio je predsjednik Grupacije Igor Vujošević.

Ugostitelji smatraju da svaka zabrana ili otežavanje rada, uvedena kroz epidemiološke mjere, mora pratiti adekvatna ekonomska podrška koja bi nadomjestila troškove i gubitak u poslovanju ugostitelja.

"Potrebno je nastaviti sa mjerama podrške turističkoj privredi, posebno djelatnostima koje prati ograničenje rada ili smanjenje obima poslovanja nastalih uvođenjem epidemioloških mjera. Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja oboljelih, treba sagledati mogućnost da se ponovo subvencionišu minimalne zarade zaposlenih u samoizolaciji ili oboljelih od Covid 19", zaključili su ugostitelji.

Oni su uputili apel svim zaposlenim u turizmu da pristupe masovnoj vakcinaciji.

"Jer samo na taj način čuvamo svoje i zdravlje gostiju i šaljemo poruku da smo sigurna i odgovorna destinacija koja primjenjuje globalno priznate epidemiološke mjere" zaključuju ugostitelji.

Postsezona zavisi od odgovornog ponašanja svih nas

Aleksandra Gardašević Slavuljica, direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu u Ministarstvu ekonomskog razvoja, poručila je da je ostvaren prvi cilj – uspješna ljetnja turistička sezona.

“Pred nama je novi cilj - uspješna postsezona, koja je u potpunosti pripremljena, a čija realizacija zavisi od odgovornog ponašanja svih nas”, ocijenila je Gardašević Slavuljica.

Prema njenim riječima, ljetnja sezona je bila puna izazova, ali je Crna Gora na njih uspješno odgovorila.

“Podaci Uprave policije pokazuju da je od 1. maja do 30. avgusta u Crnu Goru ušlo 2,3 miliona stranaca, najviše iz regiona, što je impozantna cifra i jako značajan zamajac za ostvarenje dobrih rezultata u turizmu. Naša zemlja je okarakterisana kao turistički fenomen. Ove sezone ostvarili smo prihod planiran za cijelu godinu”, rekla je ona.

Na realizaciju postsezone uticaće, kaže, vremenske prilike i kovid situacija.

“Moramo da se fokusiramo na postsezonu. Neophodno je da preuzmemo odgovornost i shvatimo da mi upravljamo Covidom, a ne on nama. Sprovođenje mjera mora da bude imperativ”, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je apelovala na ugostitelje da promovišu imunizaciju i podignu svijest zaposlenih o tome. Pozvala je privredu da se uključi u proces pripreme Strategije razvoja turizma za period od 2021. do 2025. godine.

Sekretarka PKCG Sanja Marković je kazala da je ovogodišnja ljetnja sezona protekla uspješno te da se po podacima Ministarstva ekonomskog razvoja i Nacionalne turističke organizacije turistički promet u avgustu kreće na nivou od 96 odsto 2019. godine.

“Najveći izazov ovog ljeta bio je nedovoljan broj kvalitetne radne snage, a to je nešto na čemu treba raditi cijele godine – smatra ona.

Sava Rakočević, iz Brca d.o.o, ocjenjuje da je nedostatak radne snage u ugostiteljstvu posljedica i neadekvatnih mjera nadležnih institucija, posebno u smislu finansijske podrške te negativne kampanje na račun ugostitelja koji su označavani kao glavni krivci za zdravstveno stanje u zemlji.

Ćazim Hodžić, iz Credo d.o.o, ocijenio je da je što se tiče Ulcinja sezona bila veoma dobra, ali da se takođe osjetio nedostatak kadra u ugostiteljstvu. Takođe je ukazao na problem koji ugostitelji imaju sa
inspektorima koji kontrolišu sprovođenje elektronske fiskalizacije.

On je apelovao da se za sljedeću sezonu omogući rad trgovina nedjeljom.

Donosioci odluka u narednom periodu bi trebalo da razmotre mogućnost smanjenja opterećenja po osnovu rada (doprinosa), te uvesti primjenu snižene stope PDV-a od 7% na sve usluge u ugostiteljstvu (hrana i piće) nezavisno od registracije objekta. Na ovaj način bi proširili poresku bazu i učinili poslovni ambijent prihvatljivijim za privredu i uticali na smanjenje sive ekonomije, zaključeno je na sjednici.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније