Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

J.B.Č. [ Pobjeda ]

08. 09. 2021. 07:10 >> 07:10
1

RESTRUKTURIRANJE

Sva četiri broda jednoj firmi

Ministarstvu kapitalnih investicija se intenzivno radi na pronalaženju održivog rješenja za Crnogorsku i Barsku plovidbu, ali ne objedinjavanjem, već restrukturiranjem i kadrovskim osvježavanjem, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Naveli su da ističu ugovori ovih kompanija sa londonskom firmom Sea Pioneer, te da uprava crnogorskih firmi, u saradnji sa Ministarstvom, intenzivno radi na prikupljanju ponuda za najam brodova u narednom periodu.

"Spajanje ove dvije kompanije nije moguće. Jedino je moguće i održivo rješenje da sa njihova četiri broda, koja su trenutno u vlasništvu države, upravlja jedna kompanija, a da se druga restrukturira i bavi drugim poslovima u pomorstvu", kazali su Pobjedi iz Ministarstva kapitalnih investicija, ali nijesu precizirali koja plovidba će preživjeti.

Barska plovidba ima brodove „Bar“ i „Budva“, a Crnogorska „21. maj“ i „Kotor“.

Nijesu precizirali da li će brodarske kompanije u narednom periodu moći same da otplaćuju rate kredita za kupovinu četiri broda.

"Po trenutnoj cijeni time charter-a (dnevne najamnine) ove kompanije bi u narednom periodu trebalo da budu u mogućnosti da same otplaćuju svoje kreditne obaveze. Nepovoljna činjenica je da nijedna od njih nije u stanju da samostalno pruži usluge spot i void chartera (da samostalno pronalaze i prevoze teret) Rješenjem Agencije za zaštitu konkurencije iz januara ove godine subvencionisanje, odnosno otplata rata za brodove iz budžeta je proglašena nelegalnim i nezakonitim, tako da je Vlada preuzela direktno plaćanje kredita kao garant", saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Naveli su da je ukupan dug Barske plovidbe kineskoj Eksim banci, po osnovu kredita za kupovinu brodova, iznosio 58,09 miliona dolara. Od toga je do sada plaćena skoro trećina, pa je ostalo da se vrati još 39,9 miliona dolara.

"Ukupan dug Crnogorske plovidbe, po osnovu kredita za kupovinu brodova, iznosi 67,9 miliona dolara, a preostali dug je 17,6 miliona dolara", precizirali su iz Ministarstva.

Podsjećamo da kompanije posljednjih godina nijesu mogle da samostalno otplaćuju kredite, zbog čega im je bila neophodna pomoć države. To nijesu mogle ni ove godine, pa je Vlada 28. januara prihvatila zahtjev kineske Eksim banke za izmirenje dospjelih obaveza po osnovu izdatih garancija brodarskim kompanijama, u iznosu od 4,64 miliona dolara. Time je izbjegnuto aktiviranje garancije, što bi omogućilo Eksim banci da odjednom naplati cjelokupni dug.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su sredinom jula saopštili Pobjedi da su rate od ukupno 4,8 miliona eura za kupovinu četiri broda takođe plaćene iz budžeta. Kazali su da su u januaru Specijalnom državnom tužilaštvu i parlamentu predali informacije o mogućem postojanju krivičnih djela u vezi sa kupovinom ova četiri broda, kao i pozajmicama Vlade za otplatu kredita.

Potom su sredinom jula Vrhovnom državnom tužilaštvu i Skupštini proslijedili informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela zbog ugovora Barske plovidbe sa See pioneerom.

Tu je informaciju pripremilo Odjeljenje za borbu protiv korupcije Ministarstva, koje tvrdi da je zbog aneksa iz novembra prošle godine dnevni gubitak Barske plovidbe 30 hiljada eura, što na godišnjem nivou iznosi deset miliona eura.

U Ministarstvu kapitalnih investicija u narednom periodu očekuju rast pomorskih vozarina.

"Po svim pretpostavkama relevantnih pomorskih institucija, cijene pomorskih vozarina u narednom periodu će biti u blagom porastu", naveli su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније