Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ R.B. ]

07. 09. 2021. 17:46   >>  17:50

ČLANICE EU

Zeleno svjetlo za IPA III, skoro 14,2 milijarde pomoći

Države članice EU dale su zeleno svjetlo za skoro 14,2 milijarde eura pretpristupne finansijske pomoći (IPA III) za period 2021–2027. koja je namijenjena Albaniji, Bosni i Hercegovini, Islandu, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Ova podrška će, kako se navodi, pomoći korisnicima u sprovođenju reformi s prespektivom budućeg članstva u Uniji.

“Korisnici će biti podržani u sprovođenju neophodnih političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi kako bi se uskladili sa vrijednostima Unije i kako bi se postepeno prilagodili pravilima, standardima, politikama i praksi Unije”, saopšteno je iz Savjeta.

Pomoć u okviru IPA III zasnivaće se i na pristupu učinka i fer udjela. To znači da će se pomoć razlikovati po obimu i intenzitetu prema učinku korisnika.

“Posebna pažnja biće posvećena naporima koji se odnose na temeljne reformske oblasti (vladavina prava i osnovna prava, demokratske institucije i reforma javne uprave, kao i ekonomski razvoj i konkurentnost). U isto vrijeme, primjenjivaće se princip fer udjela kako bi se osiguralo da obim i intenzitet finansiranja ne uzima u obzir samo učinak korisnika, već i njihove potrebe i kapacitete kako bi se izbjegao nesrazmjerno nizak nivo pomoći u poređenju sa drugima i da osiguraju napredak svih korisnika”, navode u Savjetu.

Takođe je predviđeno da se obim i intenzitet pomoći mogu mijenjati u slučaju značajne regresije ili stalnog nedostatka napretka korisnika u temeljnim reformskim oblastima.

“U takvim slučajevima sredstva bi se mogla proporcionalno smanjiti i preusmjeriti bez ugrožavanja podrške poboljšanju osnovnih prava, demokratije i vladavine prava, uključujući podršku civilnom društvu”, objašnjavaju u Savjetu.

Ova podrška koja počinje da se primjenjuje retroaktivno od 1. januara 2021. biće podijeljena prema tematskim prioritetima, a ne prema pojedinačnim potrebama zemalja.

Ivan Mijanović, dopisnik RTCG iz Brisela

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније