Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2013. 16:31   >>  16:31

IZVJEŠTAJ GUVERNERA

Finansijski sistem stabilan, rizik umjeren

Finansijski sistem u Crnoj Gori je stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren, navodi se u Izvještaju guvernera Centralne banke Crne Gore.

Savjet Centralne banke Crne gore je, na 50. Sjednici, usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za septembar 2013. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti CBCG u ovom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim Programom rada i Politikom Centralne banke u 2013. godini.

Savjet je utvrdio Politiku Centralne banke Crne Gore za 2014. godinu sa smjernicama za njeno ostvarivanje.

"Centralna banka će i u narednoj godini preduzimati neophodne aktivnosti, koristiti raspoložive instrumente i primjenjivati mjere iz svoje nadležnosti, u cilju jačanja povjerenja u ukupan finansijski sistem, preventivnog djelovanja i unapređenja stabilnosti i sigurnosti bankarskog sistema, i smanjenja negativnih uticaja i prijetnji finansijskoj stabilnosti", saopšteno je iz CBCG.

Savjet je usvojio Finansijski plan Centralne banke za 2014. godinu sa planom investicija, novčanih tokova i javnih nabavki.

"Planom je predviđeno ostvarenje ukupnih prihoda za 2014. godinu u iznosu od 9,95 miliona eura i izvršenje rashoda u iznosu od 9,21 miliona eura, uz nastavak sprovođenja mjera interne ekonomije i aktivan odnos u upravljanju međunarodnim rezerervama", poručuju iz CBCG.

Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za treći kvartal 2013. godine.

"Konstatovano je da je u posmatranom periodu ostvaren značajan ekonomski rast koji je u velikoj mjeri rezultat jednokratnih faktora: niske osnovice iz prethodne godine i visokih stopa rasta pojedinih sektora koje nijesu dugoročno održive", stoji u izvještaju CBCG.

U prvih devet mjeseci 2013. godine došlo je do rasta industrijske proizvodnje, građevinarstva, šumarstva, trgovine na malo, kao i većine segmenata u sektoru saobraćaja.

"Ohrabruje i značajan porast izvoza i smanjenje uvoza, što je doprinijelo smanjenju deficita tekućeg računa. Stanje u bankarskom sistemu je stabilno, iako je i dalje prisutan problem visokog nivoa loše aktive. Rizici su prisutni i u ostalim segmentima privrede, a posebno u dijelu visokog nivoa nelikvidnosti realnog sektora, visokih kamatnih stopa i sporog oporavka ekonomija zemalja sa kojima Crna Gora ima najveći obim spoljnotrgovinske razmjene", poručuju iz CBCG.

Na Savjetu je usvojen i Izvještaj o kretanju cijena za III kvartal 2013. godine.

"Prema modelskoj procjeni očekuje se da će se inflacija tokom 2014. godine kretati u rasponu od 0,4 odsto do 3,3 odsto, dok je ekspertska procjena da će se inflacija kretati u rasponu od 1 odsto do 3 odsto", saopšteno je iz CBCG.

Savjet je donio Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o minimalnim standardima za upravljanje kreditnim rizikom u bankama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније