Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2013. 16:08   >>  16:15

KAVARIĆ

Vlada se nije ogriješila o strane investitore

Vlada se ni na koji način nije ogriješila o prava stranog investitora, saopštio je ministar ekonomije Vladimir Kavarić, komentarišući tužbu koju su najavili ruski vlasnici u Kombinatu aluminijuma, ocjenjujući da je u tom slučaju crnogorska država oštećena strana.

Kavarić vjeruje da će Vlada u slučaju arbitraže uspjeti da odbrani takav stav i na zvaničnom mjestu.

“Nakon proglašavanja stečaja u KAP-u imali smo više najava od ruske En plus grupe i Centralno-evropske aluminijumske kompanije (CEAC) da će doći do pokretanja arbitraže, ali u tom dijelu mislim da mi kao Vlada ne treba da se bavimo špekulacijama”, rekao je Kavarić novinarima nakon potpisivanja Protokola sa Prve sjednice Mješovite komisije za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Srbije.

En plus grupa najavila je da će podnijeti protiv Crne Gore tužbu tešku 93 miliona eura arbitražnom sudu u Frankfurtu zbog, kako se navodi, neispunjenih obećanja i izgubljenog profita u KAP-u.

Kavarić je podsjetio da je pitanje arbitraže tema koja u Crnoj Gori nije nova.

“Imali smo najavu arbitraže ne samo nakon uvođenja stečaja u KAP-u već i prije toga. Jedan od razloga zbog kojeg nijesmo željeli stečaj u KAP-u bila je upravo mogućnost arbitraže”, rekao je Kavarić.

U Ministarstvu su, kako je naveo, uvjereni da se Vlada ni na koji način nije ogriješila o prava stranog investitora.

“Vjerujemo da smo u ovom procesu mi bili oštećena strana i mislim da ukoliko do arbitraže dođe da ćemo uspjeti da takav stav odbranimo na zvaničnom mjestu”, dodao je Kavarić.

On je, na pitanje da li ima pomaka u rješavanju problema bivših radnika KAP-a, odnosno isplate otpremina, odgovorio da će Vlada svima onima u KAP-u i Rudnicima boksita koji ostanu bez posla opredijeliti socijalni program do nivoa koji je bio u ta dva preduzeća u prethodnom periodu.

“Spisak koliko će kome biti isplaćeno dobićemo od sindikata KAP-a s kojima ćemo razgovarati. Ko će biti na tom spisku to nije stvar u koju Vlada može da se miješa. Jedino u što se miješa jesu gabariti socijalnog programa. Kriterijume će odrediti sindikat”, objasnio je Kavarić.

On je podsjetio da se radi o bivšim radnicima KAP-a koji su u isto vrijeme i penzioneri.

“Oni su penzioneri jer je Vlada donijela zakon o zbrinjavanju radnika u aluminijumskoj industriji i uložila 2,2 miliona eura u povezivanje radnog staža da bi ta grupa bivših radnika, sadašnjih penzionera, mogla da dobije penzije”, kazao je Kavarić.

On je, komentarišući mogućnost da Rudnici boksita sklope poslovno tehničku saradnju s nekom kompanijom kako bi se pokrenula proizvodnja, kazao da se nada da će se to desiti.

"Uspostavljanje sporazuma o poslovno tehničkoj saradnji pomoglo bi da Boksiti u stečaju nastave da rade. Ta mogućnost potpisivanja ugovora značajno olakšava proces proizvodnje u firmi koja se nalazi u stečaju", smatra Kavarić.

On je objasnio da i stečajni upravnik te kompanije, u slučaju da se ugovor ne potpiše, ima sva ovlašćenja koja su mu potrebna da poroizvodnju organizuje.

“Nadam se da će iskoristiti jednu od te dvije mogućnosti”, zaključio je Kavarić.

 

Mina business

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније