Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2013. 15:19 >> 15:19

CRNA GORA

“S&P“: Izgledi za rejting negativni

Agencija Standard and Poor’s objavila je novi izvještaj za Crnu Goru, kojim je potvrđena ranija ocjena kreditnog rejtinga - ''BB-''. Istovremeno su promijenjeni izgledi za rejting, iz stabilnih u negativne.

Odluka S&P da izglede rejtinga promijeni iz stabilnih u negativne uslijedila je nakon procjene ove agencije da pogoršanje fiskalnih paramatara, prvenstveno rast javnog duga, predstavlja značajan rizik i povećava ranjivost zemlje u procesima tržišnog prilagođavanja, navode iz Ministarstva finansija.

U Izvještaju se navodi da je eksterna pozicija Crne Gore, gdje se prvenstveno misli na platno-bilansnu poziciju, i dalje slaba, a da je ranjivost posebno naglašena usljed činjenice da su instrumenti monetarne politike ograničeni. Analitičari S&P smatraju da će nivo zaduživanja i značajno učešće NPL-a (kredita koji kasne sa otplatom) u bankarskom sektoru predstavljati ograničavajući faktor rasta u narednom periodu.

Sa druge strane, u novom Izvještaju, S&P primjećuje napredak Crne Gore u procesima fiskalne konsolidacije i unapređenja biznis ambijenta.

Istovremeno je izraženo očekivanje  da će se budžetske pozicije poboljšati u narednom periodu, čemu će, paralelno sa fiskalnom konsolidacijom, doprinijeti i priliv stranih direktnih investicija, koji će, kako S&P procjenjuje, u periodu od 2014-2016. godine, iznositi cca. 15% BDP-a na godišnjem nivou. Ovakav trend priliva stranih direktnih investicija govori u prilog aktivnom angažovanju Vlade na privlačenju novog kapitala, što će doprinijeti održavanju stabilnosti naših javnih finansija i finansijskog sistema uopšte. Sve ovo je značajno iz razloga što je Crna Gora mala i otvorena ekonomija i jedna manja investicija može donijeti velike pozitivne promjene, kao što se i navodi u izvještaju S&P.

„Uvažavajući viđenja i ocijene analitičara S&P, Ministarstvo finansija smatra da, prilikom procjene ukupne finansijske situacije u Crnoj Gori, nijesu u dovoljnoj mjeri prepoznati napori Vlade sprovedeni u posljednjih godinu dana“, smatraju u Ministarstvu.

Usvajanje i sprovođenje mjera fiskalnog prilagođavanja, u dvije iteracije, utvrđivanje budžeta za 2014. godinu koji predstavlja nastavak konsolidacije javne potrošnje i vođenja odgovorne i restiktivne fiskalne politike, fokus na unapređenju konkurentnosti ekonomije samo su dio naših aktivnosti na planu uspostavljanja finansijske stabilnosti, kažu iz Ministarstva.

„Konkretni rezultati u vidu ostvarenja prihoda iznad ambicioznog plana i snižavanja budžetskog deficita za oko 30%, uprkos aktiviranju garancija izdatih za KAP, u iznosu od nešto iznad 100 miliona eura (čime je, u značajnoj mjeri, smanjene ranjivosti iz prethodnog perioda), daju potvrdu da je fiskalna politika tokom ove godine kreirana i vođena na ispravan način“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Namjera Ministarstva je, kako navode, da istraje na dosljednom sprovođenju ekonomske politike, usmjerene na fiskalnu održivost, bankarsku stabilnost i jačanje konkurentosti na makro i mikro nivou, čvrsto vjerujući da, jedino na taj način, mogu osigurati kredibilitet  crnogorske ekonomije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније