Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 11. 2013. 11:40   >>  11:40 4

CRNA GORA-SRBIJA

Autoput i pruga zajednički prioriteti

Od vitalnog značaja za Crnu Goru i Srbiju je realizacija dva glavna infrastrukturna projekta - izgradnja autoputa Bar-Beograd i rekonstrukcija željezničke pruge Beograd-Bar, konstatovali su potpredsjednik Vlade Rafet Husović i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u Vladi Srbije Igor Mirović.

Kako je saopšteno nakon razgovora u Podgorici, Husović i Mirović su konstatovali i da je neophodno unaprijediti saradnju preduzeća dvije zemlje posredstvom privrednih komora, kroz projekte iz oblasti turizma, infrastrukture, trgovine, poljoprivrede i energetike.

Husović je, kako se navodi, Mirovića upoznao sa aktivnostima koje Vlada Crne Gore preduzima u pravcu ravnomjernog regionalnog razvoja, naglasivši da je Crna Gora definisala i usvojila sveobuhvatni okvir donošenjem Strategije regionalnog razvoja za period 2010-2014. i Zakona o regionalnom razvoju, kao i nekoliko podzakonskih akata za njegovu primjenu, a u toku je i izrada nove Strategije za period 2014-2020.

“Dosadašnji regionalni razvoj karakteriše izražena neujednačenost, u kojoj najmanje razvijen sjeverni region raspolaže velikim potencijalom i resursima, koji nijesu adekvatno valorizovani. U narednom periodu, Vlada Crne Gore će dodatno usmjeriti aktivnosti na valorizaciji tih potencijala, kroz paket podsticajnih mjera”, rekao je Husović.

Husović je istakao da dobre odnose dvije države, na političkom i posebno na ekonomskom planu, treba dodatno unaprijediti kroz realizaciju zajedničkih projekata.

Mirović je Husovića upoznao sa aktivnostima Ministarstva na čijem je čelu, uz naglasak na želju Vlade Srbije da unaprijedi ekonomsku saradnju sa Crnom Gorom i državama u okruženju.

“Očekujemo da ćemo, kroz zajedničke razvojne projekte i kroz jaču ekonomsku prekograničnu saradnju sa Crnom Gorom, lakše privući sredstva iz predpristupnih EU fondova. U tu svrhu je potrebno raditi na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava sa obje strane granice, jer će upravo one biti glavni nosioci tih aktivnosti”, kazao je Mirović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније