Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

M.M.Lj. [ Izvor: Dnevne novine ]

25. 08. 2021. 07:15 >> 07:17

POREZ

Naplaćeno 80 miliona više nego 2020. godine

U državnu kasu se od početka ove godine od naplate svih poreza slilo gotovo 1,2 milijarde eura, što je za čak 80 miliona eura više nego prošle godine, dok statistika pokazuje da je u poređenju sa 2019. godinom, kad je privreda bila na vrhuncu, to pad od 60 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama iz Uprave prihoda i carina.

Podaci pokazuju da je naplata poreza na dodatu vrijednost na domaćem tržištu od početka godine manja i u odnosu na isti period prošle, ali i pretprošle godine.

Ipak, kako su kazali, početak ljetnje turističke sezone imao je pozitivan uticaj na privredni promet, ali i na naplatu javnih prihoda, posebno onih koji su u direktnoj vezi sa istim, poput poreza na dodatu vrijednost.

“Od početka 2021. Uprava prihoda i carina ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 1.177.858.646,53 eura, što je čak 80 miliona eura (sedam odsto) više nego u komparativnom periodu 2020. godine, a 60 miliona eura (pet odsto) manje nego u komparativnom periodu 2019. godine, kada su prviredni tokovi bili na vrhuncu”, kazali su iz Uprave na čijem je čelu Aleksandar Damjanović.

Kad je u pitanju naplata poreza na dodatu vrijednostpri uvozu, ona je od početka januara do 20. avgusta iznosila skoro 310 miliona, što je za skoro 40 miliona eura (15 odsto) više nego u istom periodu 2020, ali i 32 miliona eura (devet odsto) manje nego tokom 2019.

“Naplata poreza na dodatu vrijednost na domaćem tržištu od početka godi ne iznosi laje 156.763.838,46 eura, što je za pet miliona eura (četiri odsto) manje nego u komparativnom periodu 2020. godine, kao i 22 miliona eura (22 odsto) manje nego tokom 2019. godine” navode iz Uprave, uz pojašnjenje da je rezultat naplate PDV-a na domaćem tržištu očekivan s obzirom na ekonomsku krizu koja je uslijedila s početkom pandemije COV1D-19, a zbog koje je došlo do drastičnog pada prometa u većini privrednih djelatnosti.

Zvanični podaci turističkih vlasti pokazuju da je ovogodišnja turistička sezona premašila sva očekivanja i projekcija, pa je shodno tome, kako pokazuju podaci Uprave, sezona pozitivno uticala i na privredni promet, te naplatu.

“Tako je u periodu od početka juna do 20. avgusta naplata poreza na dodatu vrijednost pri uvozu iznosila 142.438.403,68 eura, što je za preko 40 miliona eura, odnosno čak 42 odsto više nego u istom periodu 2020. godine, kao i sedam miliona eura (pet odsto) više nego tokom 2019. godine. Naplata poreza na dodatu vrijednost na domaćem tržištu od početka ju na do 20. avgusta iznosila je 66.880.490,24 eura, što je za 12 milionaeura (22 odsto) više nego u komparativnom periodu 2020, kao i 13 miliona eura (16%) manje nego tokom 2019. godine”, kazali su iz Uprave.

Govoreći o naplati poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u ovoj godini, u poređenju sa 2020, iz Uprave kažu da je ove godine naplata poreza na dohodak fizičkih lica iznosila oko 107,5 miliona eura, što je za šest miliona eura (šest odsto) više nego u istom periodu 2020. godine, odnosno dva miliona eura (dva odsto) više nego tokom 2019.

“Naplata doprinosa za socijalno osiguranje iznosila je 325,8 miliona eura (sedam odsto) više nego tokom komparativnog perioda 2020. godine, a dva miliona eura (jedan odsto) više nego u 2019. godini”, saopštila je Uprava.

S obzirom da poreska disciplina na tržištu rada predstavlja poseban prioritet u radu Uprave prihoda i carina, iz ove institucije navode kako ohrabruje trend rasta navedene dvije vrste prihoda, uprkos činjenici da se, kako kažu, veliki broj poslodavaca suočava sa poteškoćama u održavanju radnih mjesta i redovnim servisiranjem obaveza za svoje zaposlene.

Osvrnuli su se iz Uprave i na proces fiskalizacije, tokom kojeg je, kako su kazali, registrovano oko 23.000 privrednih subjekata. Iz Uprave su zadovoljni brojkama.

“Imajući u vidu da smo 1. juna, koji je predstavljao zakonom propisan rok za prelazak na novi sistem evidentiranja prometa, imali oko 11.000 registrovanih obveznika, sadašnje brojke indikator su povećanja svijesti javnosti i privrednika o potrebi poštovanja Zakona, ali i efektivnosti mjera koje Uprava preduzima kako bi obezbijedila neselektivnu primjenu istog od pravne i tehničke podrške, pa do mjera inspekcijskog nadzora koje inspektori preduzimaju na terenu”, saopštilaje Uprava.

Napominju da je do sada evidentirano skoro 100 miliona gotovinskih i bezgotovinskih računa, sa ukupnim prijavljenim prometom od gotovo tri milijarde eura. Istakli su da to dovoljno govori o fiskalnom potencijalu crnogorske privrede, a samim tim i o potrebi praćenja privrednih i novčanih tokova.

Od početka 2021. Uprava prihoda i carina ostvarila je ukupnu bruto naplatu u iznosu od 1.177.858.646,53 eura, što je čak 80 miliona eura.

 

Iz Uprave carina i prihoda kažu i da je pandemija, poput globalne, ostavila posljedice i na crnogorsku ekonomiju. Sve to je, kako su pojasnili, uticalo na to da se naplata javnih prihoda suočava sa brojnim izazovima već skoro dvije godine.

Samim tim je, kazali su, upravljanje javnim finansijama poseban izazov.

“Nakon prvog udara pandemije u drugom kvartalu 2020. koji je obilježio tzv. lock-down, tokom kojeg je gotovo kompletna privreda bila u potpunom zastoju, veliki broj privrednika nastavio je da posluje uz brojna ograničenja i drastični pad prometa, koji je vidan i u 2021. godini, a privreda se oporavlja izuzetno sporo”, kažu iz Uprave.

Znatno brži i vidljiviji oporavak privrede, napominju, bilježi se od početka ljetnje turističke sezone, što se pozitivno odražava na naplatu prihoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније