Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

27. 11. 2013. 14:39 >> 14:38

Crna Gora će moći da trguje na SEPEX-u

Na novoj berzi električne energije, SEPEX, koja će u punom kapacitetu proraditi 2018. godine, moći će da trguju Crna Gora i Makedonija, a kasnije bi trebalo da se priključe Mađarska, Poljska, Rumunija i druge države regije. Iz Elektromreže Srbije, jednog od osnivača berze, saopštili su da je ideja da se osim Srbije sve ostale zemlje potpisnice ugovora o energetskoj zajednici priključe tom projektu.

Ministar energetike Srbije, Zorana Mihajlović, smatra da je prvo potrebno ispuniti ključni uslov, a to je otvaranje regionalnog tržišta, kako bi se u tom dijelu Evrope postigla energetska stabilnost, prenosi Al Jazeera.

„Srbija se, kao i ostale zemlje u regionu obavezala, da će otvarati tržište. Negdje je to išlo brže, negdje sporije. Za nas to znači kvalitet i da će Elektroprivreda Srbije (EPS) morati da povede računa o svojoj konkurentnosti”, navela je Mihajlović.

Ona je dodala da čim EPS povede računa o konkurentnosti, može da skoči i konkurentnost cijele privrede, a to znači ne samo dovoljna količina nego i kvalitetna električna energija.

Mihajlović je dodala da će se EPS “htjela-ne htjela” morati mijenjati.

„U nekim državama se dešavalo da ako nije javno preduzeće spremno, onda se desi da kompanije i potrošači nađu druge isporučioce“, objasnila je Mihajlović.

Isporučioci energije nijesu samo proizvođači, već i trgovci koji su prema važećim zakonima registrovani u Srbiji. Na listi ih već ima 35.

„Konkurencija na tržištu struje bi trebalo da dovede do boljih tržišnih cijena u Srbiji. To od ove godine mogu da osjete veliki kupci, a od 2015. godine i građani“, rekao je novinar Al Jazeere, Dušan Hadži Nikolić.

Urednik magazina Biznis, Radojka Nikolić, podsjetila je na primjer Hrvatske koja je prošle godine počela sa uvođenjem više distributera i ponuđača za kupovinu struje, zbog čega je došlo do pada cijene struje za oko deset odsto.

“Ako se to ima u vidu onda se može očekivati da će do toga doći i u Srbiji“, smatra Nikolić.

Berza struje će donijeti sigurnost na tržištu za kupce i za ponuđače. Berza će u punom kapacitetu proraditi 2018. godine, a očekuje se i profit od 400 hiljada eura godišnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније