Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 08. 2021. 16:50   >>  17:10 2

RMUŠ

Kupovinom domaćeg pomažemo proizvođačima

Kupovina domaćih proizvoda i njihovo bolje pozicioniranje u trgovinama, mogli bi pomoći poslovanju crnogorskih proizvođača koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, poručuju iz Privredne komore.

Cijene osnovnih životnih namirnica u maju ove godine za 40 odsto su veće u odnosu na maj 2020. godine, pokazuju podaci Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija, FAO.

Lidija Rmuš iz Privredne komore objašnjava da je rast cijena posljedica pandemije, a potom i naglog rasta aktivnosti kada su smanjeni uticaji pandemije na poslovanje preduzeća.

“Ono što je veoma značajno jeste da je došlo do velikog porasta cijena stočne hrane što ima uticaj na cijene i proizvoda mesa i mlijek. Taj sektor proizvodnje mesa i mlijeka u svakom slučaju treba da se razvije i da se nađe način da se izađe iz te krize jer jako visoke cijene inputa mogu da utiču na rast gotovih proizvoda”, kazala je Rmuš.

Poljoprivredni proizvođači su imali brojne probleme - kako da održe proizvodnju i broj zaposlenih, da obezbijede isplatu zarada i osnovna sredstva za proizvodnju. Plasman je, međutim, bolji nego prošle godine i to zahvaljući turističkoj sezoni.

“Naime, oni su imali jako visoke plasmane u turističkoj sezoni 2019. i ranijih godina i onda je u 2020. praktično proizvodnja morala biti smanjena. Asortiman je morao biti smanjen i onda je sve to uticalo na njihovo poslovanje. Kako su sada granice otvorene nadamo se da će ponovo biti dobri rezultati i u proizvodnji hrane i da ćemo uspjeti da dostignemo planirani nivo u ovoj godini”, kazala je ona.

Kupovinom domaćih proizvoda, građani mogu pomoći poljoprivrednim proizvođačima, poručuje Lidija Rmuš. Iako zbog kašnjenja Agrobudžeta proizvođači nijesu znali da li će dobiti subvencije, koja će proizvodnja biti podržana, pozitivno je to što su raspisani javni pozivi i što predstavnici Ministarstva poljoprivrede upoznaju poljoprivredne proizvođače kako da iskoriste sto bolje sredstva koja su planirana za razvoj poljoprivrede.

“U ovoj godini je opredijeljeno oko 45 miliona za razvoj poljoprivrede, od čega je vrlo interesantno i značajno pomenuti da je došlo do značajnog povećanja izdvajanja sredstva iz nacionalnog budžeta za poljoprivredu, ali je došlo do smanjenja sredstava kreditne podrške i grant podrške za razvoj poljoprivrede. Generalno, došlo je do pada od 26 odsto, ali su direktna plaćanja povećana za 17 posto što je značajno za poljoprivredne proizvođače, recimo sredstva za biljnu proizvodnju su povećana za oko 30 odsto, za stočarsku proizvodnju oko 19, za razvoj mljekarstva oko 30 odsto u odnosu na agrobudzet za 2020. godinu”, kazala je Rmuš.

Svaki poljoprivrednik treba da se upozna sa tim mjerama i na najbolji način iskoristi planirana sredstva, zaključuje Lidija Rmuš.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније