Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

05. 08. 2021. 07:33 >> 07:33

POPRAVLJAJU MANJE KVAROVE

Air Montenegro još nema bazno održavanje

Air Montenegro dobio je odobrenje Agencije za civilno vazduhoplovstvo (ACV) da održava tehničku ispravnost aviona u svojoj floti, o kojoj su se do sada brinule dvije slovačke firme. Državna avio-kompanija o tome je juče obavijestila javnost, ali su izostavili da napomenu da pitanje baznog održavanja vazduhoplova i dalje ostaje neriješeno.

Odlukom ACV zaposleni inženjeri i licencirani avio-mehaničari Air Montenegra mogu da rješavaju kvarove i primjenjuju program linijskog tehničkog održavanja. To znači da su, shodno evropskoj regulativi, ovlašćeni za redovno održavanje aviona na dnevnom i nedjeljnom nivou, koje može uključivati rješavanje minornih problema, otklanjanje nedostataka i zamjenu komponenti, ali ne opsežno rasklapanje vazduhoplova i veće kontrole ispravnosti.

Da bi radila bazno održavanje, kompanija mora da obezbijedi hangar za smeštaj vazduhoplova, što Air Montenegro nema. Oni su do sada više puta pregovarali sa Montenegro erlajnzom (MA) u stečaju o iznajmljivanju hangara na aerodromu u Golubovcima, ali dogovor nije postignut.

Na pitanje Pobjede da pojasne ko će im raditi bazno održavanje, iz Air Montenegra juče su kazali da će o tome naknadno odlučiti, te dodali da je riječ o kompleksnim kontrolama i procedurama koje se rade rjeđe i nakon dužih vremenskih intervala.

"Air Montenegro do sada nije imao potrebu za ovim tipom održavanja jer se u praksi radi jednom u dvije godine, kada avion ide u servis na bazne radove. Bazno održavanje će raditi neki od sertifikovanih avio-servisa u Evropi i biće angažovana kompanija sa najboljom ponudom", rečeno je Pobjedi u Air Montenegru.

Dozvola nakon problema

Iz ACV Pobjedi juče nije odgovoreno na koliko ciklusa je izdato odobrenje za linijsko održavanje Air Montenegru. Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, odobrenje im je izdato na 50 sati i ciklusa.

Dobijanje dozvole uslijedilo je nakon što je Air Montenegro, u nešto više od deset dana, dva puta imao tehničke probleme na avionima koji su uzrokovali višečasovna kašnjenja letova i nezadovoljstvo putnika, ali i dodatne troškove. U kompaniji očekuju da će sada unaprijediti plan letjenja i povećati pouzdanost realizacije saobraćaja.

Direktor održavanja vazduhoplova Air Montenegra Ivan Petrović juče je ocijenio da je dobijanje licence za part 145 bitan korak i pohvalio se stručnošću osoblja i priznanjima Embraera.

"Naše stručno osoblje je među najboljima na svijetu, o čemu svjedoče brojna priznanja samog proizvođača aviona Embraer. Takođe, priznati smo od kolega inostranih kompanija koje imaju E190 ili E195 u svojim flotama. Smatramo da sa domaćom snagom možemo da pružimo najbolje i najsigurnije uslove letjenja aviona naše flote", kazao je juče Petrović.

On je naglasio da im za pomenuti opseg održavanja aviona nije potrebno angažovanje inostranih, ni domaćih kompanija. Time je jasno stavio do znanja da ne planiraju sklapanje ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa MA u stečaju, koji im je više puta nudio održavanje aviona, ali još za to nije dobio odobrenje ACV.

Ugovore proglasili tajnim

Uspostavljanjem službe za održavanje aviona, u Air Montenegru se nadaju da će smanjiti troškove za tu namjenu. Oni još nijesu saopštili javnosti koliko ih je koštalo održavanje od početka letačkih operacija. Air Montenegro je za te potrebe angažovao dvije kompanije iz Slovačke - Austrian Airlines Technik Bratislava i Consolidated Aerosace Industries, ali su ugovore koje su sklopili sa njima proglasili tajnim. Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, angažovanje samo jednog mehaničara iz Bratislave košta između 10.000 i 12.000 eura mjesečno.

Pobjeda je više puta pitala Air Montenegro, ali i nadležno Ministarstvo kapitalnih investicija i ACV, koja je vrijednost ugovora o održavanju aviona, na koji vremenski period su ugovori sklopljeni i koliko je ljudi stavljeno na raspolaganje Air Montenegru. Ovi podaci našem listu do danas nijesu saopšteni.

"Odredbama ugovora sa kompanijama Austrian Airlines Technik Bratislava i Consolidated Aerosace Industries propisana je klauzula tajnosti podataka, sa kojom su se saglasile ugovorne strane, te shodno tome, nažalost, nijesmo u mogućnosti dostaviti dokumenta shodno vašem zahtjevu. Iznošenjem informacija iz predmetnih ugovora, prekršili bismo ugovorene odredbe sa drugom ugovornom stranom", navodi se u nedavnom odgovoru Air Montenegra na zahtjev Pobjede da nam se, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dostave kopije ugovora o održavanju aviona.

Od tri aviona, jedan u funkciji

Air Montenegro u floti ima tri embraera od kojih je samo jedan u plovidbenom stanju. Avion registarskih oznaka 40-AOA, koji je u upotrebi, datira iz 2008. godine, dok je 40-AOB iz 2009. On čeka da bude osposobljen, a prethodno je iz njega izvađen motor GECAS-a, koji je morao biti vraćen zbog neplaćanja zakupa. Naknadno su kupili i embraer 40-AOC, koji, takođe, još nije osposobljen za letove. Iznajmljuju i avion German Airways-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније