Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG ]

01. 08. 2021. 15:57 >> 15:59
3

NIKŠIĆ

Uzgajanje jelena lopatara iz hobija pretvorio u biznis

U Velimlju na četrdesetak kilometara od Nikšića, Ljubomir Radojević već godinama na svom imanju uzgaja jelene lopatare koji su prava atrakcija za posjetioce, naročito one najmlađe. Od prošle godine Ljubomir je regostrovao svoje gazdinstvo i svoj hobi, uprkos epidemiji koronavirusa, pretovirio u uspješnu biznis priču.

Kada je prije sedam godina čuo za uzgajivačnicu jelena lopatara u Bijelom Polju, Nikšićanin Ljubomir Radojević odlučio je da ih čisto za svoj gušt uzgaja na svom imanju u selu Podljut Kod Velimlja. Ogradio je hektar imanja i tu smjestio dva para jelena.

"Poslije par godina oni su se namnožili, taj hektar je postao mali, proširio sam se za još dva hektara, tako da sad ima oko 30.000 m2 u ogradi i od ta dva para danas imam 30 – tak komada", kazao je vlasnik farme jelena Ljubomir Radojević.

Raslo je stado, a sa njim i interesovanje posjetilaca sa svih strana, da vide ovu nebičnu farmu u Banjanima.

"Od proljeća do jeseni ja sam imao gotovo svaki dan posjetioce. Najčešće sa primorja, jer odavde do Boke je nepun sat vožnje, do mjere da su počeli autobusima da dolaze, da dovoze djecu, da svraćaju sa eksurzijama", kazao je Radojević.

A onda su ga savjetovali da svoj gušt pretvori u biznis. Posjetioci su tražili predah u svojim proputovanjima, pa se tako i rodila ideja o malom etno selu pored velike farme jelena.

"Ja sam ih nabavio iz hobija, kao ljubimce. Međutim vremenom, kao i mnogi drugi hobiji, to može da preraste u biznis. Da nije bilo jelena, nikad ne bih sagradio ovo malo etno selo", dodao je Radojević.

Njegova biznis priča, u koju je uključena čitava familija, krenula je prošle godine sa dolaskom Kovida.

"Nije pravi momenat bio, nije ni danas pravi ambijent za takve poslove, ali ja sam već zadovoljan sa poslovanjem, sa prvim rezultatima tog mog rada i mogu reći da se nijesam pokajao i mislim da neću", kazao je Radojević.

Ljubo kaže da jelena lopatara, odavno nema u divljni, te da su zbog izlova preseljeni u domaći uzgoj. Planira da nabavi i muflone i tako kompletira svoju viziju idelanog porodičnog biznisa.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније