Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Pobjeda ]

31. 07. 2021. 08:06 >> 08:07

POZITIVNO MIŠLJENJE

Hrvatski revizori kontrolisali crnogorski DRI

Državni ured za reviziju Hrvatske izrazio je pozitivno mišljenje na godišnji finansijski izvještaj i usklađenost poslovanja crnogorske Državne revizorske institucije za prošlu godinu.

Iz DRI je saopšteno da su njihove hrvatske kolege utvrdile da je njihov finansijski izvještaj u svim značajnim aspektima sastavljen u skladu sa propisanim okvirom izvještavanja, te da je njihovo poslovanje u prošloj godini bilo u skladu sa zakonima, drugim propisima i unutrašnjim aktima koji su definisani kao kriterijumi za izražavanje mišljenja.

Na kraju prošle godine u DRI su bila 74 zaposlena, od čega 62 u sektorima revizije, jedanaestoro u administraciji i jedan u službi za unutrašnju reviziju. DRI je iz budžeta, sa rebalansom, bilo odobreno 2.093.387 eura od čega je za sprovođenje revizije bilo planirano 1,59 miliona, skoro 400 hiljada za administraciju i stambene potrebe, dok se 100 hiljada eura odnosilo na realizaciju strateškog plana i obuke. Ipak, do kraja godine potrošeno je 1,75 miliona eura, što je za 339,7 hiljada eura manje od odobrenog iznosa.

Izdaci
Najveći dio novca DRI je potrošio na plate i to 1,45 miliona eura što čini 83,2 odsto ukupnih izdataka. To je za 161 hiljadu manje od planiranog. Za usluge je izdvojeno 84,3 hiljade, kapitalne izdatke 77,5 hiljada eura, za materijal 45,6 hiljada, tekuće održavanje 18,4 hiljade, za transfere institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru 14,5 hiljada, dok je za ostale izdatke plaćeno 45,5 hiljada eura.

Utvrđeno je da je DRI uspostavio sistem unutrašnjih kontrola, usvojio etički kodeks za državne revizore i druge zaposlene kojim su definisana načela, opšte prihvaćena pravila ponašanja i profesionalni standardi koje moraju primjenjivati svi. Donijet je strateški plan razvoja za period od 2018. do 2022, kao i akcioni plan za njegovu realizaciju, a usvojena je i strategija upravljanja ljudskim resursima za period od 2021-2025. godine. DRI je donio i registar rizika i sproveo procjenu radnih mjesta koja mogu biti podložna prevarama.

"Obavljanjem revizije utvrđeno je da je sistem unutrašnjih kontrola koje je uspostavilo rukovodstvo DRI dosljedno primijenjen u područjima koja su obuhvaćena revizijom finansijskih izvještaja i poslovanja. Odobravanje, ovjeravanje, davanje saglasnosti za plaćanje te evidentiranje poslovnih promjena obavljaju različite osobe, kako je definisano internim procedurama", navodi se u izvještaju o reviziji DRI.

Evidencija
Dodaje se da se evidencija imovine vodi u elektronskom obliku u primjerenim rokovima i usklađuje sa podacima o imovini iskazanim u glavnoj knjizi.

"Vodi se centralizovana evidencija ugovora i ugovornih obaveza, sastavljaju se zapisnici o preuzimanju roba i radova, prati se realizacija ugovora u skladu sa uslovima. Plate i naknade za zaposlene obračunavaju se i isplaćuju u skladu sa rješenjima. U skladu sa internim pravilnicima, kvartalno i godišnje, a po potrebi i češće, rukovodstvo raspravlja o primjeni i unapređenju sistema unutrašnjih kontrola na temelju izvještaja koje dostavljaju organizacijske jedinice, odnosno odgovorne osobe. Sastavljeni su propisani godišnji izvještaji o aktivnostima na provođenju i unapređenju upravljanja i kontrola za 2020, te izvještaj o obavještenjima o sumnjama na nepravilnosti i prevare, kojih u prošloj godini nije bilo", navodi se u izvještaju o reviziji DRI.

Imovina
Sadašnja vrijednost imovine DRI je 414,4 hiljade eura. Tu se izdvaja građevinski objekat vrijednosti 165 hiljada eura, prostor u poslovnom objektu Kruševac koji je DRI kupio 2000. godine. Ipak, kako ovaj prostor ne zadovoljava potrebe institucije, u izvještaju stoji da se preduzimaju aktivnosti na trajnom rješavanju

njihovog smještaja, s obzirom na to da se trenutno nalaze u prostoru Centralne banke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније