Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2021. 15:31   >>  15:40 2

VLADA UTVRDILA PRAVILNIK

Nova organizacija i sistematizacija Ministarstva finansija

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici utvrdila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva finanisja. Iz tog vladinog resora su kazali da će dobiti dva nova direktorata i to Direktorat za blockchain i kriptovalute i Direktorat za finansijskim sistem i finansijske tehnologije. Predviđeno je i uvođenje dodatnih mehanizama kontrole i nadzora u dijelu trošenja budžetskih sredstava, ali i u radu Uprave prihoda i carina i realizacije poreske politike. osnivaju i Direktorat za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Direktorat za investiciono razvojne projekte.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da je Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici utvrdila novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji tog resora, koji je kako su kazali, prvi put, u potpunosti u skladu sa ciljevima i prioritetima ekonomskog razvoja kome teže.

Novim Pravilnikom, kako su kazali, predviđeno je osnivanje dva nova, savremena direktorata: Direktorat za blockchain i kriptovalute i Direktorat za finansijskim sistem i finansijske tehnologije.

"Direktorat za blockchain i kriptovalute vršiće, između ostalih, poslove koji se odnose na vođenje politike, uspostavljanje zakonskog i regulatornog okvira kojim se reguliše rudarenje i upotreba kriptovaluta i blockchain tehnologija, otklanjanje regulatornih i administrativnih prepreka za uspostavljanje i upotrebu kriptovaluta i blockchain tehnologija. Osim toga, u Direkciji za finansijske tehnologije koja će se nalaziti u okviru Direktorata za finansijski sistem i finansijske tehnologije, pripremaće se zakoni i drugi propisi neophodni za uvođenje finansijskih tehnologija, izradu razvojnih strategije za uvođenje i regulaciju finansijskih tehnologija u saradnji sa regulatorima finansijskog tržišta i tome slično", precizirali su.

Iz Ministarstva finansija navode da kriptovalute i blockchain tehnologije predstavljaju veoma značajan segment finansija i iz dana u dan je sve više njihovih korisnika. Upravo zbog toga, kako su kazali, odlučili su da posebnu pažnju posvete regulisanju i razvoju te oblasti u Crnoj Gori, čime se, kako dodaju, svrstavamo rame uz rame sa nekim od najrazvijenijih država svijeta, koje su tek nedavno pristupile njenoj regulaciji.

Novim Pravilnikom predviđeno je i uvođenje dodatnih mehanizama kontrole i nadzora u dijelu trošenja budžetskih sredstava, ali i u radu Uprave prihoda i carina i realizacije poreske politike.

"Osnovni cilj formiranja Direktorata za budžetsku inspekciju i suzbijanje nepravilnosti i prevara bio je pravljenje otklona od dosadašnje loše prakse neimenovanja budžetskih inspektora, ali i uvođenje strogih kontrola trošenja novca građana. Sa druge strane, osnivanje Direktorata za nadzor nad radom Uprave prihoda i carina i nadzor realizacije poreske politike daće nemjerljiv doprinos efikasnoj realizaciji poreske politike i, što je još značajnije, efikasnom ostvarivanju plana naplate javnih prihoda", navodi se u saopštenju.

Pravilnikom se osnivaju i Direktorat za evropske integracije i međunarodnu saradnju, kao i Direktorat za investiciono razvojne projekte.

"Na taj način obezbijediće se prostor za savremeni ekonomski razvoj Crne Gore, kako kroz intenzivniju saradnju sa našim međunarodnim finansijskim partnerima, tako i kroz znatno bolju kontrolu javnih investicija i odobrenih projekata javno-privatnog partnerstva", dodaje se u saopštenju.

iZ MinistarstvA finansija i socijalnog staranja kažu da posebno vode računa prilikom izbora kadrova za rukovodeće pozicije i žele dati šansu mladim profesionalcima, koji imaju energiju, viziju i snagu da iznesu i realizuju sve promjene i reforme koje su neophodne. U tom cilju, kako su kazali, Vlada je, na predlog Ministarstva, danas imenovala i novog državnog sekretara, Branka Krvavca, koji je, iako izuzetno mlad, prepoznat kao stručnjak na polju javnih finansija i fiskalnih analiza i projekcija.

Krvavac je po struci ekonomista, a osim formalnog obrazovanja, pohađao je više obuka u organizaciji međunarodnih institucija na temu makroekonomske i fiskalne politike, fiskalnog okvira i rizika, kao i poreske politike i strukturnih reformi. Svoju karijeru je gradio u Ministarstvu finansija, a učestvovao je u radu više radnih tijela, od kojih se izdvajaju učešće u izradi Programa ekonomskih reformi, Fiskalne strategije Crne Gore, ali i Radne grupe za pripremu pregovora sa EU za poglavlje 17.

"Ministarstvo, ali i Vlada u cjelini, su čvrsto posvećeni ekonomskom razvoju i unapređenju sistema javnih finansija Crne Gore. Zbog toga je posebno značajno što je novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u potpunosti u skladu sa svjetskim trendovima i kretanjima na finansijskim tržištima", zaključuju iz Ministarstva finansija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније