Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

30. 07. 2021. 14:16 >> 14:17
2

SPAJIĆ PRED POSLANICIMA

Usvojiće preporuke trgovcima

Vlada će danas usvojiti preporuke trgovcima u maloprodaji da ograniče trgovačku obračunatu maržu, koja čini sastavni dio maloprodajne cijene za suncokretovo ulje, bijeli šećer i mlijeko, saopštio je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić.

On je naveo da je od početka mandata Vlade prioritet zaštita najranjivijih kategorija stanovništva, a proaktivan pristup se ogleda u paketima pomoći mjera vrijednom više od 320 miliona EUR.

Spajić je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata (SD), Borisa Mugoše, koje mjere će Vlada preduzeti u cilju ublažavanja negaiivnih posljedica drastičnog rasta cijena namirnica na životni standard velikog broja građanki i građana, kazao da do rasta cijena nije došlo zbog bilo koje odluke Vlade.

“Uz sve što radimo da bismo ublažili cijene korisno je što smo obezbijedili besplatne udžbenike, uvođenje dječijeg dodatka i povećanje staračkih naknada i minimalne zarade”, rekao je Spajić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora koja je zavisna od uvoza osjetljiva je na eksterne šokove.

“Rast cijena prehrambenih proizvoda evidentan je na međunarodnom tržištu zbog koronakrize. Ono što nas je donekle ograničilo je odluka prethodne Vlade da ukine robne rezerve koje se koriste u ovakvim situacijama”, naveo je Spajić.

Vlada je, kako je kazao, našla način da koncipira nekoliko mjera, među kojima je ograničila maloprodajnu cijenu pšeničnog bijelog hljeba, a Ministarstvo je pokrenulo projekat socijalni bon.

On je najavio da će kroz kreiranje programa u narednom periodu nastaviti da pružaju pomoć najugroženijim socijalnim kategorijama.

“Takođe, opredijeljeno 64 hiljade litara jestivog ulja za pomoć naujgroženijem stanovištvu. Ministarstvo finansija je nakon analize predložilo da se ulje obezbijedi korisnicima materijalnog obezbjeđenja i penzionerima sa najnižom penzijom”, dodao je Spajić.

Poslanica Demokrata, Zdenka Popovićm pitala je Spajića da li preliminarni podaci o izvršenju budžeta za period od januara do juna ukazuju na pozitivna makroekonomska kretanja i značajan oporavak ekonomske aktivnosti u Crnoj Gori.

Spajić je kazao da premilimarni podaci pokazuju da izvršenje budžeta od kraja januara do kraja juna karatkeriše ostvarivanje više prihoda nego što je planirano.

“Za pola godine smanjili smo deficit 100,3 miliona EUR ili 30,4 odsto u odnosu na plan. Očekuje se i dalji pad jer se mjesecima pred nama očekuje dalji pad deficita. U junu je ostvaren suficit budžeta od tri miliona što je prvi put da se dešava od septembra 2019”, naveo je Spajić.

Sve, kako je dodao, ukazuje na ekonomski oporavak u Crnoj Gori.

“Rastu prihoda u prvoj polovini doprinosi i bolja naplata poreza na dohodak”, dodao je Spajić.

Prihodi budžeta do juna iznosili su 787,6 miliona ERU ili 17 odsto procijenjenog BDP-a, što je 14,2 miliona EUR ili 1,8 odsto više od planiranih. U odnosu na uporedni period prošle godine izvršenje prihoda budžeta veće je 39,8 miliona EUR ili 5,3 odsto.

Izdaci budžeta u prvih šest mjeseci iznosili su 948,2 miliona EUR ili 20,5 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 86,1 milion EUR ili 8,3 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, izdaci budžeta manji su 14 miliona EUR ili 1,5 odsto.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније