Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Vijesti ]

30. 07. 2021. 06:51   >>  06:51 1

ŽUGIĆ PORUČIO

Sa Vladom CG za razvoj ekonomije

Struktura crnogorske privrede je nepovoljna i zadnji je čas da se time počnemo veoma intenzivno baviti, kazao je u intervjuu za Vijesti novi predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Vojin Žugić.

Rad na izmjeni njene strukture je, kazao je, dugotrajan proces, koji povlači za sobom niz sistemskih promjena i reklo bi se da je "zadnji čas da se time počnemo veoma intenzivno baviti".

"Kroz adekvatne investicije, podsticanje inovacija i stimulativan poslovni ambijent za razvoj konkretnih ciljanih djelatnosti mogli bi se vidjeti rezultati”, kazao je Žugić, koji je juče izabran na tu funkciju, odgovarajući na pitanje šta su glavni problemi crnogorske privrede i kako se mogu rješavati.

"Siva ekonomija je balast naše nacionalne ekonomije već duži period i na to iz Komore kontinuirano ukazujemo. Korekcija poreske politike, smanjenje troškova rada i posvećenost podizanju nivoa poslovne etike neki su od alata za njeno suzbijanje", kazao je on.

Nedostatak jeftinih finansijskih sredstava kao posljedica nepostojanja investicionog bankarstva prepreka je, kako je pojasnio, novim investicijama, koje uz nepredvidiv ambijent uzrokovan pandemijom značajno usporavaju rast i otvaranje novih radnih mjesta.

"Vjerujem da će strukturni fondovi u momentu kada nam budu dostupni biti okosnica razvojnog zamaha, te stoga za njihovo povlačenje moramo biti potpuno spremni. Visok nivo nezaposlenosti kao posljedica pada ekonomskih aktivnosti u posljednjih godinu dana uz, od ranije prisutne, ne baš dobre prilike u ovoj sferi zbog neusklađenosti ponude i tražnje na tržištu rada, važno je pitanje kojim se moramo baviti. Ovim se ne završava lista problema, od kojih mnogi nijesu novi, ali i koji nijesu nerješivi uz organizovano i sinhronizovano djelovanje privrede i donosioca odluka", rekao je Žugić.

Na pitanje kako vidi odnos Privredne komore sa Vladom, odgovara: "Vlada i Privredna komora prirodni su partneri, usmjereni na isti cilj, a to je obezbjeđivanje održivog ekonomskog rasta koji je preduslov dobrobiti društva i države u cjelini. Uloge su jasne, a uspjeh zagarantovan kroz sinergetsko djelovanje".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније