Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business

29. 07. 2021. 11:19 >> 11:19
1

SMANJEN DEFICIT

U junu ostvaren suficit budžeta

Deficit budžeta je za prvih šest mjeseci ove godine smanjen na 160,6 miliona eura ili 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je u junu ostvaren suficit od tri miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Iz Ministarstva su kazali da izvršenje budžeta u prvih šest mjeseci karakteriše veće ostvarenje budžetskih prihoda u odnosu na planirane, dok su rashodi niži od plana.

“Za šest mjeseci ove godine smanjen je deficit 100,3 miliona eura ili 38,4 odsto u odnosu na plan, i iznosi 160,6 miliona eura ili 3,5 odsto procijenjenog BDP-a”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je istovremeno u junu ostvaren suficit budžeta u iznosu od tri miliona eura, što je prvi zabilježeni pozitivan budžetski rezultat još od septembra 2019. godine.

“Imajući u vidu izraženu sezonalnost kada je u pitanju naplata prihoda budžeta, prvenstveno po osnovu turističkog prometa, tokom sezone očekuje se trend smanjenja deficita budžeta ostvarenog u dosadašnjem periodu godine, što je već vidljivo po rezultatu ostvarenom u junu”, rekli su iz Ministarstva.

Prihodi budžeta su u prvih šest mjeseci iznosili 787,6 miliona eura ili 17 odsto procijenjenog BDP-a, što je 14,2 miliona eura ili 1,8 odsto više od planiranih. U odnosu na uporedni period prošle godine izvršenje prihoda budžeta veće je 39,8 miliona eura ili 5,3 odsto.

“Ostvareni prihodi budžeta u junu iznose 158,9 miliona eura i veći su 14,8 miliona eura ili 10,3 odsto u odnosu na planirane i 26,8 miliona eura ili 20,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec”, rekli su iz Ministarstva.

U Ministarstvu su ocijenili da nastavku uspostavljenog trenda oporavka ekonomske aktivnosti i pozitivnih rezultata kada je u pitanju početak ljetnje turističke sezone, svjedoči to da su prihodi budžeta ostvareni u junu veći i u odnosu na jun 2019. godine, i to 10,8 odsto, odnosno 15,5 miliona eura.

“Glavni generatori rasta prihoda budžeta u periodu od januara do juna su prihodi koji se ostvaruju po osnovu poreza na dodatu vrijednost (PDV), koji su veći 11,1 milion eura ili 4,2 odsto u odnosu na planirane i 19,9 miliona eura ili 7,7 odsto u odnosu na uporedni period prethodne godine”, navodi se u saopštenju.

To je, kako se dodaje, prvenstveno rezultat velike naplate PDV-a pri uvozu tokom pripreme turističke sezone, ali i efekata veće poreske discipline i implementacije elektronske fiskalizacije poreskih registar kasa.

“Prihodi od PDV-a u junu su ostvareni na nivou od 60,3 miliona eura, što je 41,9 odsto više u odnosu na jun prošle godine. Istovremeno, prihodi po ovom osnovu veći su u odnosu na jun 2019. godine 14,2 odsto”, precizirali su iz Ministarstva.

Ostvareni nivo naplate PDV-a u junu, nije ostvaren ni u jednom mjesecu prošle godine, prvenstveno usljed sprovođenja mjera ograničavanja ekonomske aktivosti i zatvaranja državnih granica za strane turiste.

“Prihodi po osnovu akciza u prvoj polovini godine ostvareni su na nivou od 97,5 miliona eura i u odnosu na planirane veći su 6,2 miliona eura ili 6,8 odsto. U odnosu na uporedni period prethodne godine, prihodi po tom osnovu veći su 2,2 miliona eura ili 2,3 odsto”, naveli su iz Ministarstva.

Polugodišnji prihodi od poreza i doprinosa na zarade ostvareni su na nivou od 289,5 miliona eura i u odnosu na prethodnu godinu veći su 17,9 miliona eura ili 6,6 odsto.

Rastu prihoda u polugodišnjem periodu doprinosi i naplata poreza na dobit preduzeća, koji su u odnosu na planirane veći 14,1 milion eura ili 33 odsto.

“Kategorija ostali prihodi bilježi negativno odstupanje od 2,7 miliona eura u odnosu na planirane, pri čemu je već u julu ostvarena značajna naplata ove kategorije prihoda, usljed uplata dobiti ostvarene u prošloj godini od preduzeća u većinskom vlasništvu države”, objasnili su iz Ministarstva.

Imajući u vidu da Zakon o budžetu za ovu godinu nije donesen do 31. decembra prethodne godine, shodno članu 37 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, i u junu izvršenje budžeta realizovano je u režimu privremenog finansiranja.

“Izdaci budžeta u prvih šest mjeseci iznosili su 948,2 miliona eura ili 20,5 odsto procijenjenog BDP-a i u odnosu na planirane manji su 86,1 milion eura ili 8,3 odsto. U odnosu na isti period prošle godine, izdaci budžeta manji su 14 miliona eura ili 1,5 odsto”, dodaje se u saopštenju.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 414,9 miliona eura i manji su 39,5 miliona eura ili 8,7 odsto u odnosu na planirane. Nižu realizaciju u odnosu na planirane opredjeljuje niže ostvarenje gotovo svih kategorija u okviru ove grupe izdataka. U odnosu na uporedni period prošle godine tekući izdaci su manji 5,5 miliona eura ili 1,3 odsto.

“Kapitalni izdaci su realizovani u iznosu od 62,5 miliona eura, što je 28,6 miliona eura ili 31,4 odsto manje od planiranih, dok su u odnosu na realizaciju u istom periodu prošle godine manji 21,9 miliona eura ili 26 odsto”, kazali su iz Ministarstva.

U odnosu na prošlu godinu, veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod bruto zarada i doprinosa na teret poslodavca u iznosu od 22 miliona eura ili 8,8 odsto usljed povećanja zarada u sektorima zdravstva i prosvjete, kao i različitog tretmana fonda bruto zarada Univerziteta Crne Gore tokom prošle godine u odnosu na dosadašnji period ove godine.

Veće ostvarenje izdataka zabilježeno je kod rezerve, prvenstveno usljed izdvajanja sredstava za osnivački kapital nove nacionalne avio kompanije To Montenegro, ali i mjesečnih izdvajanja po osnovu subvencionisanja zarada zaposlenih u ugroženim djelatnostima definisanim paketima mjera podrške građanima i privredi.

Veće ostvarenje izdataka bilježi se i kod otplate obaveza iz prethodnog perioda kao rezultat prinudne naplate po osnovu duga Montenegro Airlines (MA) prema Aerodromima Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније